Opinion

Opinion

”Nya dataskyddslagen tvingar till respekt för individen”

DEBATT. EU:s nya dataskyddsförordning stärker rätten till din information och tvingar till större öppenhet vid intrång. Diskussionen har hittills bara handlat om hot och risker i stället för om värdet för individen, skriver Daniel Akenine, Microsoft.

Opinion

”Sluta med cellplast i fasader”

LÄSARBREV. Ta lärdom av den svåra branden i London och driv på för säkrare byggnader. Byt ut cellplast som isoleringsmaterial och skärp reglerna. Samma sak kan hända här, skriver Björn Albinson.

Opinion

”Alltför vanligt med tekniska brister i nya bostadsrätter”

DEBATT. En allt större del av bostadsmarknaden består av bostadsrätter där amatörer köper och förvaltar ett tekniskt komplext objekt designat av vinstinriktade företag utan långsiktigt ansvar, skriver Jonas Anund Vogel KTH och Hans Lind tidigare vid KTH.

Opinion

Ikea: Stoppa resursslöseri med hårdare lagar

DEBATT. Det är både ekonomiskt och miljömässigt ohållbart att fortsätta som i dag. Skärp avfallsreglerna och låt företagen ta ansvar för reparation, återförsäljning eller återvinning av produkter, skriver Jonas Carlehed, hållbarhetschef på Ikea.

Opinion

”Temperament finns kvar i en autonom värld”

LEDARE. Mjukt eller spänstigt i körstilen? När de självkörande bilarna nått så långt att de även styr i komplicerade miljöer kommer antalet ”förarstilar”att minska, skriver Ny Tekniks t f chefredaktör i sin ledare.

Opinion

”Flygskatten – ett slag i luften”

DEBATT. Det är ju bränslet och dess utsläpp, inte själva flygresan, som är problemet. Stimulera hellre övergång till förnybart flygbränsle och effektivare flygplan, i stället för att beskatta resenärerna, skriver Rickard Nordin (C) och Anders Åkesson (C).