DEBATT

IVA: ”Satsa mer på teknikvetenskaplig forskning – inte mindre”

Den största delen av forskning och utveckling i Sverige görs av näringslivet. Ljudlaboratoriet hos Volvo Cars i Torslanda.

DEBATT. Sverige har länge varit ett av de mest forskningsintensiva och innovativa länderna i världen. Men vår ställning hotas. Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, vill att regeringen prioriterar tre åtgärder, skriver Pontus de Laval och Tuula Teeri.

Teknikvetenskaplig forskning och framväxande områden som artificiell intelligens, kvantteknologi och syntetisk biologi är viktiga områden för Sveriges tillväxt, den svenska exportindustrins utveckling och i slutändan vår välfärd.

Den största delen av den forskning och utveckling (FoU) som bedrivs i Sverige görs av näringslivet. Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien , IVA, har nu presenterat – för femte året i rad, FoU-barometern. Där har vi tillfrågat företrädare för svenska näringslivet om vilka faktorer som behöver stärkas för att vi ska kunna bibehålla och helst förbättra vår position den globala kampen för ledarskap inom teknikutveckling.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här