DEBATT

”Absurt behöva byta mobil vartannat år – tillverkare måste öka livslängden”

En hög med mobiltelefoner.

DEBATT. Vi vill sätta större press på teknikproducenterna att öka livslängden på alla produkter. Vi vill se längre garantier och vi vill ge konsumenten rätt att byta batteri till självkostnadspris, skriver Jakop Dalunde (MP), Europaparlamentariker.

Det här är en debattartikel. Åsikterna som framförs är skribentens egna.

Ibland håller inte dina elektroniska produkter så länge som du hade hoppats på. När det händer ställer du dig kanske frågan: ska jag reparera eller köpa nytt?

Tyvärr är det ofta så pass krångligt och dyrt att reparera att det helt enkelt känns enklare att köpa nytt. Men, snart kan din rätt till smidigare reparationer komma att stärkas i EU.

Nu har EU-kommissionen presenterat det efterlängtade förslaget om rätten att reparera. Med denna lagstiftning ska du som konsument kunna spara mer pengar och minska ditt elektroniska avfall, samtidigt som reparationer ska bli mer prisvärda. Detta är en vinst för både plånboken och klimatet – du slipper slänga och spendera onödiga pengar på nytt och samtidigt undviker vi överkonsumtion.

Det är fullständigt absurt att man som i dag ska behöva byta ut sin mobiltelefon vart och vartannat år, för att fortsatt kunna åka buss, lyssna på musik eller betala räkningarna.

I EU återvinner vi i genomsnitt mindre än hälften av vårt elektronikavfall. Det är en skrämmande låg siffra.

EU-kommissionens förslag är ett första steg för att minska elektronikavfallet och innehåller bland annat:

● Fler rättigheter för dig som konsument att kräva reparation från tillverkarna.

● Onlineplattformar där du på ett enklare sätt kan paras ihop med reparatörer.

● En kvalitetsstandard på EU-nivå som ska ge dig som konsument bättre insyn och samtidigt underlätta för reparatörer som vill uppfylla minimikrav för reparationer i EU.

Kommissionens förslag är ett viktigt steg framåt, men vi gröna hade velat gå ännu längre. Vi tycker att du som konsument också ska kunna räkna med en övre gräns för hur lång tid reparationer får ta och att det ska vara företagens skyldighet att tillhandahålla ersättningsvaror under tiden. Det är orimligt att du ska stå för ersättningsdatorn eller mobilen när reparationen kan ta flera dagar eller veckor. Det håller inte i dagens uppkopplade samhälle.

Jakop Dalunde (MP)
Jakop Dalunde (MP)

Vi gröna vill också sätta större press på teknikproducenterna att öka livslängden på alla produkter. Vi vill se längre garantier och vi vill ge konsumenten rätt att byta batteri till självkostnadspris. Det är fullständigt absurt att man som i dag ska behöva byta ut sin mobiltelefon vart och vartannat år, för att fortsatt kunna åka buss, lyssna på musik eller betala räkningarna.

I höst väntar tuffa förhandlingar här i EU-parlamentet om hur lagen ska utformas. Detta är ett väldigt viktigt steg mot en mer cirkulär och hållbar ekonomi, och vi gröna kommer göra allt vi kan för att få på plats en skarp lagstiftning som gör att du kan behålla dina teknikprylar längre och lita på att de går att laga.

Jakop Dalunde, (MP) Europaparlamentariker

DELTA I DEBATTEN

Vill du skriva en debattartikel eller en replik?

Kontakta Ny Tekniks debattsida på debatt@nyteknik.se

Tänk på detta:

• Texten ska vara unik för Ny Teknik.

• Texten ska vara max 4 000 tecken inklusive mellanslag.

• Undvik förkortningar och utropstecken.

• Peka ut och beskriv ett problem eller en lösning, samt hur du eller ni vill lösa problemet eller ta vara på möjligheten.

• Var tydlig med vem du eller ni debatterar med och varför.

• Bifoga gärna porträttbild och ange fotobyline.