DEBATT

”Patentskydd ger miljardintäkter – men lagen räcker inte till”

Inom life science-industrin är skydd av immateriella rättigheter av stor vikt, skriver debattörerna. Bild från mRNA-laboratorium vid Karolinska institutet.

DEBATT. Regeringen måste reformera den svenska immaterialrätten. Om det drar ut på tiden riskerar svenska företag och forskare att gå miste om intäkter, skriver två debattörer från Uppfinnarkollegiet.

Regeringen har nyligen annonserat att nya strategier för forskning, innovation, life science, konkurrenskraft, utrikeshandel och för de kreativa näringarna ska utvecklas under nuvarande mandatperiod. Men att se över och åtgärda de allvarliga bristerna inom immaterialrätten med en ny strategi får vänta. Det är, enligt vår uppfattning, som att renovera en världsledande juvelerarbutik utan att se över butikens trasiga lås. Reformeringen av den svenska immaterialrätten måste snarast initieras. 

I Europa var, år 2020, cirka 75 procent av de börsnoterade bolagens värde immateriella tillgångar. I USA var andelen 90 procent. För de små och medelstora företagen (SMF) i Europa har de immateriella skydden stor betydelse. Företagen har 98 procent högre omsättning per anställd än andra SMF, om de har patent, varumärken och mönsterskydd.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här