DEBATT

”Vi behöver mer investeringar och FoU för att bryta stagnationen”

3d-modell av en stad.
Sverige – och hela Europa – behöver lägga mer resurser på forskning, teknikutveckling och utbildning inom vetenskap och teknik, menar debattörerna. Bild från Ericssons huvudkontor i Kista.

DEBATT. Hur kunde Sverige och övriga Europa hamna så på i efterkälken i tillväxt och teknik? Ökade satsningar på forskning och utveckling är angelägna, samt skattereformer som främjar investeringar, skriver Saeid Esmaeilzadeh, Mouna Esmaeilzadeh och Nima Sanandaji.

Diskussionen om ekonomisk tillväxt förs ofta med ett kortsiktigt fokus, på till exempel effekten av ränteförändringar och olika budgetar. Det finns en avsaknad av övergripande analys, för att förstå de långsiktiga ekonomiska trender som präglar Sverige och övriga Europa.

På längre sikt är en utveckling mot högre levnadsstandard möjlig i stor utsträckning tack vare tekniska framsteg. Europa har tidigare i historien varit teknikdrivande, men har i detta avseende på senare tid blivit omsprunget av USA. Som resultat stagnerar den ekonomiska utvecklingen i Europa. 

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här