DEBATT

”Återigen – regler för tvister om företagshemligheter måste reformeras”

SLUTREPLIK. Immaterialrätten är avgörande för vår välståndsutveckling. Storföretag och startupsektor omsätter miljarder, skapar arbetstillfällen och nästa generation produkter och tjänster. Hur ska det utvecklas utan rättsligt skydd för patent? skriver Peter A Jörgensen och Kjell Jegefors.

Det här är en debattartikel. Åsikterna som framförs är skribentens egna.

Stärkt immaterialrätt hämmar innovationen – en verklig reform främjar den, skriver Philip Johansson. Han är Piratpartiets kandidat till Europaparlamentet. Detta är en replik på vår artikel Patentskydd ger miljardintäkter – men lagen räcker inte till.

Immaterialrätten har en avgörande betydelse för Sveriges, Europas och demokratiernas välståndsutveckling, så debatt är välkommen. Detta för att vi skall kunna fortsätta denna utveckling och stärka innovationspolitiken.

Piratpartiets talesperson påstår att dagens ekonomiska immaterialrätt är extremt generös mot upphovsmännen. Särskilt upphovsrätten. Detta påstående får inte stå oemotsagt. Om vi sätter in detta i dagens förhållanden så har EU:s expertorgan för immaterialrätt uppskattat att IPTV- streaming-tjänster, som gör att man illegalt kan se filmer, medför förluster för branschen på 550 miljoner kronor 2018 i Sverige. Sedan dess har marknaden och beloppen ökat. Dessa tjänster distribueras av återförsäljare , som beräknas tjäna miljonbelopp på denna kriminella verksamhet..

Sveriges musikexport ger exportintäkter på 8 miljarder kronor och medför också att svensk kultur sprids. Den svenska gamingindustrin med en omsättning på 32,5 miljarder bidrager också med högintressanta arbetstillfällen. Hur de kulturella och kreativa näringarna skall utvecklas utan ett rättsligt skydd får vi tyvärr inte veta.

De svenska storföretagen omsätter miljardbelopp, skapar arbetstillfällen och deras forskning bidrar till nästa generation av produkter och tjänster. Den svenska startupsektorn sysselsätter 79 000 personer enligt en ny rapport. Hur dessa framgångar skulle åstadkommits utan immaterialrätt får vi inte veta av Piratpartiet.

Tyvärr måste vi än en gång påpeka att i forsknings- och innovationspropositionen måste regeringen presentera reformer av rättegångsreglerna för tvister om företagshemligheter och patentet. I 20 år har vi fått höra att nya euroepiska initiativ kommer att lösa dessa problem, men det gäller inte den svenska rättegångsbalken.

Peter A Jörgensen, tidigare bland annat teknisk attaché i Kalifornien
Kjell Jegefors, tidigare bland annat ordförande för Aktietorget
Ledamöter av Uppfinnarkollegiet

DELTA I DEBATTEN

Vill du skriva en debattartikel eller en replik?

Kontakta Ny Tekniks debattsida på debatt@nyteknik.se

Tänk på detta:

• Texten ska vara unik för Ny Teknik.

• Texten ska vara max 4 000 tecken inklusive mellanslag.

• Undvik förkortningar och utropstecken.

• Peka ut och beskriv ett problem eller en lösning, samt hur du eller ni vill lösa problemet eller ta vara på möjligheten.

• Var tydlig med vem du eller ni debatterar med och varför.

• Bifoga gärna porträttbild och ange fotobyline.