DEBATT

”Behovet av ny elproduktion är stort – kraven på planerade solparker är orimliga”

Den nu stoppade solcellsparken i Svedberga, Helsingborg, skulle ha fått en installerad effekt om 147 MW och byggts på 232 hektar jordbruksmark. Företaget European Energy låg bakom.

DEBATT. Domstolen sa nej till det som skulle bli Sveriges största solpark. Nu måste regering och riksdag, om de snabbt vill ha mer elproduktion, förtydliga när livsmedelsproduktion ska gå före elproduktion och när de bör kombineras på samma mark, skriver Anna Werner, Svensk Solenergi.

Det här är en debattartikel. Åsikterna som framförs är skribentens egna.

Dessvärre står det nu klart att den största solparken i Sverige i Svedberga norr om Helsingborg inte får byggas. Mark- och miljööverdomstolen har i en dom anslutit till länsstyrelsens linje om förbud mot att anlägga solpark på fastigheten.

Det är alltid förvånande och tråkigt när det blir nej till förnybar och fossilfri närproducerad el och domen drog dessutom ut alldeles för länge på tiden. Men det finns faktiskt en ljuspunkt. Positivt är att domstolen slår fast att förnybar elproduktion utgör ett väsentligt samhällsintresse. 

Men domstolen väger alltså behovet av livsmedelsproduktion ännu tyngre på just den här marken. Av domslutet framgår att det ställs höga krav på den lokaliseringsutredning som projektutvecklaren gör vid anläggandet av en solpark. Här är det gott att branschen nu äntligen fått en fingervisning om hur stort omfång lokaliseringsutredningen ska ha.

Det är inte realistiskt att ett företag som säkrat mark utanför Helsingborg ens ska behöva överväga att placera sin solpark på Öland i stället.

Men tyvärr återspeglas samtidigt två ogenomtänkta föreställningar hos länsstyrelsen respektive domstolen: 1, att en lokaliseringsutredning måste omfatta hela elområdet är orimligt. Det är inte realistiskt att ett företag som säkrat mark utanför Helsingborg ens ska behöva överväga att placera sin solpark på Öland i stället. 2, även att en projektutvecklare inom solkraft tvingas överväga att i stället bygga vindkraft är givetvis också orimligt. Någonstans måste gränsen dras för hur omfattande lokaliseringsutredningen ska vara. 

Länsstyrelsen resonerar kring de olika samhälleliga intressena och kommer fram till att inhemsk elproduktion i sammanhanget väger lätt eftersom Sverige redan exporterar el. Slutsatsen tyder på djupt bristande kunskap om elsystemet. Just Skåne har stor effektbrist och behov av mer lokal elproduktion. Kombinationen solkraft och batterier är alltså extra intressant just för Skåne.

Nu när den viktiga prejudicerande domen till slut kommit måste förstås utslaget accepteras. Vi får inse att det juridiska systemet inte alltid med nuvarande lagstiftning värderar produktion av förnybar, fossilfri och närproducerad el högst. Och visst finns det mark som är extra väl lämpad för just jordbruk. Dagens klassificering av marken är dock utdaterad och bör ses över för att underlätta handläggningen. 

Problemet med långa handläggningstider illustreras med all önskvärd tydlighet av Svedbergafallet. Solparker ska egentligen prövas genom en enkel samrådsprocess hos länsstyrelsen, men i praktiken avgörs behovet av solel i en saktfärdig byråkrati som strider mot regeringens och energiminister Ebba Buschs tydliga ambition om att korta tillståndsprocesserna.

Regeringen bör därför vidta åtgärder som kraftigt kortar handläggningstiden och säkerställer en likvärdig hantering. Men det måste också tydligt inskärpas att det negativa beskedet, för det som skulle ha blivit Sveriges största solcellspark, på intet sätt innebär ett stopp för solkraften. Världens snabbast växande kraftslag kommer självklart ändå att byggas ut i landet, om än på andra ställen. 

Det som nu behövs är att regering och riksdag, om de snabbt vill ha mer elproduktion, förtydligar när de anser att livsmedelsproduktion ska gå före elproduktion och när de bör kombineras på samma mark.

Likt många andra europeiska länder bör vi kunna bestämma hur mycket livsmedel som måste produceras på en högproduktiv jordbruksmark för att lantbrukaren också ska få sätta solpaneler på den och producera lönsam el. Vi skulle till exempel kunna bygga solparker på jordbruksmark så länge livsmedelsproduktionen på marken inte minskar mer än med en viss andel. Viktigast är som vanligt att vi får tydliga spelregler att förhålla oss till.

Kvinna bredvid solcellspaneler
Anna Werner, vd Svensk Solenergi

I det här fallet handlar det om att företag inte ska luras att lägga tid och resurser på att konceptutveckla mark som ändå aldrig kommer få användas till kraftproduktion eftersom ett annat intresse går före.

Svensk Solenergi skickar en direkt hälsning till regering och riksdag att skapa tydliga lagar och regler till en bransch som ser massor av möjligheter till förnybar kraftproduktion i Europas femte största land – agera nu!

Anna Werner, vd Svensk Solenergi

DELTA I DEBATTEN

Vill du skriva en debattartikel eller en replik?

Kontakta Ny Tekniks debattsida på debatt@nyteknik.se

Tänk på detta:

• Texten ska vara unik för Ny Teknik.

• Texten ska vara max 4 000 tecken inklusive mellanslag.

• Undvik förkortningar och utropstecken.

• Peka ut och beskriv ett problem eller en lösning, samt hur du eller ni vill lösa problemet eller ta vara på möjligheten.

• Var tydlig med vem du eller ni debatterar med och varför.

• Bifoga gärna porträttbild och ange fotobyline.