DEBATT

”Främja entreprenörskap – endast det skapar välståndet i Sverige”

Svenska spelstudion Mojang blev känd världen över med spelet Minecraft. Företaget såldes till Microsoft 2014 men har kvar huvudkontoret i Stockholm. Bilden är från eventet Xbox E3, 2015.

DEBATT. I en snabbt föränderlig omvärld är det bara entreprenörskapet som kan säkerställa fortsatt ekonomiskt och socialt välstånd. Och det behövs politiskt ledarskap för att ge rätt förutsättningar, skriver sju forskare.

I början av 1990-talet var entreprenörskap ett föga använt begrepp. Det förknippades heller inte med något positivt, snarare med ljusskygga individer som ägnade sig åt skattefiffel eller andra klandervärda aktiviteter. Mycket har ändrats sedan dess. Det är numera en allmänt spridd uppfattning att entreprenörskap, företagande och företagstillväxt är grunden för ekonomisk utveckling och ekonomiskt välstånd.

Företag som Mojang, Klarna och Spotify har visat att det är möjligt för ett litet land som Sverige att ta täten i nya branscher och Sverige ligger långt fram med nya lovande företag inom miljöområdet.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här