33-listan – Sveriges bästa startuplista

Tidsplan 33-listan 2023
4 april. Nomineringsperioden öppnar.
22 maj. Nomineringsperioden stänger.
23 maj. Ny Tekniks researchgrupp startar den omfattande granskningen och utgallringen av nominerade bolag.
16 november. Listan presenteras på nyteknik.se och i Ny Tekniks papperstidning.
6 december. Finalevent för 33-listan 2023.
Det är den finaste tekniklistan i Sverige. Nu har vi kommit med tre år i rad – det är ett kvitto på att vi utvecklas, och att vi bidrar med något till samhället.
Mattias Eld. vd Fidesmo
Snabbfakta: Vad är 33-listan
Listan innehåller 33 utvalda unga svenska företag med hög potential att bli framtida tillväxtbolag.
Företagen som väljs ut bedöms vara innovativa, ha skalbara affärsmodeller och ha potential att växa snabbt på den svenska och globala marknaden.
Listan är en viktig utmärkelse för de företag som väljs ut och kan hjälpa till att öka deras synlighet och attraktivitet för investerare, kunder och partners.
Ny Tekniks syfte: Samla Sveriges 33 bästa unga startups inom teknik på en lista.
2008 presenterades den första listan. Här kan ni läsa om alla
33-listebolagen.
STARTUPNYHETER
-
Hon är svenska snillet som banade väg inom femtech – nu följer jättarna efter
Hon är partikelfysikern som lämnade Cern för att bli pionjär inom digital hälsa med preventivmedelsappen Natural Cycles. Nu står Elina Berglund Scherwitzl mitt i en förändring där bärbar teknik kan bli nyckeln till framtidens diagnostik för kvinnor.
-
Hur ska startups skapa det perfekta teamet? – ”Lika viktigt som affärsutveckling”
Teamet i en startup granskas noggrant av investerare – men betydelsen av hur gruppen i en startup i ett tidigt skede är sammansatt är ofta förbisedd av entreprenörer. Nu vill branschorganisationen Sisp hjälpa svenska startups att rekrytera rätt.
-
Svenska databas-geniet: Därför sa vi nej till Jeff Bezos erbjudande
Neo4J var med och satte Sverige på den globala startupkartan. Men när ett av världens största techbolag ville köpa grafdatabas-startupen 2015 blev det tvärt nej. Det berättar medgrundaren Emil Eifrém i Ny Tekniks poddserie Svenska snillen.
-
Heart Aerospace elflygsfabrik kan hamna i Halmstad
Det kan bli Halmstad i stället för Göteborg för elflygsföretaget Heart Aerospace.
-
Analytikern om startups: ”Det är väldigt svårt för en småsparare att pricka rätt”
Sugen på att satsa dina slantar i startup-bolag som lovar guld och gröna skogar? Du är inte ensam. Men chansen att förhoppningsbolag ska lyckas är dessvärre liten. Här är analytikerns fem tips till småsparare.
Partner till 33-listan
Grant Thronton

Vi stöttar ditt företag med allt från löpande ekonomitjänster till strategisk rådgivning och utveckling av affären för att skapa hållbar tillväxt. Oavsett om det handlar om revision, lön, momsredovisning, deklaration eller företagsförvärv hjälper vi dig på din utvecklingsresa. Vår vision är att tillsammans med entreprenörsföretag skapa framtiden – utifrån övertygelsen att hållbart bolagsbyggande handlar om en helhet, där såväl ekonomiska som miljömässiga och sociala aspekter ingår.
Testhuset

Ingenjörer är bra på att bygga maskiner,
DNV certifierade rekryteringskonsulter är bäst på att hitta rätt människor.
Testhuset är ett ledande företag inom rekryteringsbranschen när det gäller att hitta och kvalitetssäkra morgondagens medarbetare.
Med mångårig erfarenhet bland annat inom teknik och industri i kombination med Den Norske Veritas standard och certifierade rekryterare - gör vi verklig skillnad.
Acting HR

Med ett gediget engagemang, teknik och innovation skapas vår framtid.
Vi ger dig grunderna som arbetsgivare för att du skall stå stadigt och säkert i din fortsatta tillväxt.
Acting HR är ett effektivt stöd för chefer och arbetsgivare med alla typer av kompetenser inom HR och arbetsrätt under ett och samma tak.
Vi skräddarsyr lösningar utifrån verksamheters behov - vi kallar det behovsanpassad kompetens! Din HR Partner - när du vill och behöver!
Inission

Vi är en totalleverantör av skräddarsydda tillverkningstjänster och produkter inom avancerad industriell elektronik och mekanik. Våra tjänster täcker hela produktens livscykel, från utveckling till eftermarknadstjänster.
Vår starkt värdedrivna företagskultur präglas av entreprenörskap och en tydlig övertygelse om att vår bransch går att förändra och förbättra. Ur det föds många idéer, bl. a. Inission Innovation Award vars syfte är att uppmuntra entreprenörer att realisera sina innovationer. I år avgörs den 10:e upplagan av tävlingen och i potten ligger tjänster värt 1 miljon kr.
Almi

Med finansiering i form av lån och riskkapital och affärsutveckling skapar vi möjligheter för små och medelstora företag som vill utvecklas och växa hållbart. Tillsammans med NyTeknik tar vi fram Sveriges hetaste startup-lista.
Vi vill genom samarbetet att fler bolag inspireras och utvecklas till framtidens bästa techbolag. Vi finns nära företagen med en bred kunskap om företagande och hållbar tillväxt, i alla branscher, över hela landet.
Industrifonden

Industrifonden är Sveriges riskkapitalfond som investerar i unika, skalbara innovationer med en positiv inverkan på samhället. Industrifonden förvaltar över 5 miljarder SEK och investerar i nordiska bolag i ett tidigt skede.
Fokus för investeringarna omfattar teknologier och bolag inom Deep Tech, Life Science och Transformative Tech. Industrifonden har en evergreen-struktur vilket möjliggör ett långsiktigt fokus på att skapa värde.
Skandia

Vi är pensionsbolaget som vill skapa trygghet genom högre pensioner, ett friskt arbetsliv och hållbart sparande.
För teknikföretag gäller det att kunna erbjuda bra förmåner och visa att man satsar på personalen för att vara en attraktiv arbetsgivare. Ett av verktygen är att välja rätt tjänstepension som också ser till medarbetares hälsa.
Vi erbjuder en heltäckande tjänstepension med förebyggande insatser för att undvika sjukskrivning och skapa friskare medarbetare och som i förlängningen bidrar till mer lönsamma företag. Tillsammans tar vi ansvar för friskare företag och ett hållbart arbetsliv.
Sting

Vi hjälper dig med ett innovativt startup-bolag att utveckla din affärsidé till ett framgångsrikt tillväxtföretag i världsklass. Vårt program har utnämnts till världens bästa inkubator och accelerator 2021.
Som deltagare får du en egen affärscoach, kontorsplats, stort utbud av workshops och events och hjälp med både rekrytering och finansiering. Tack vare ett mycket starkt nätverk av investerare, partners och alumner har vi hjälpt 400+ techstartups sedan starten 2002 – 70 procent av alla Sting-bolag fortsätter att utvecklas och växa än idag.
33-listans effektmål
Skapa medial uppmärksamhet
33-listan skapar värdefull publicitet för entreprenörskap i allmänhet och de listade startupbolagen i synnerhet. Sedan premiären för 15 år sedan har 33-listan omnämnts i hela 2256 artiklar och inslag i tidningar, webbsidor, radio- och TV-program, enligt mediebevakningsföretaget Retriever. Därmed har 33-listan genererat i snitt 150 publiceringar per år. Bolagen som deltagit på listan lyfter den stora nyttan av att få uppmärksamhet i media samt att träffa andra i samma situation vilket ger många lärdomar. Dessa bolag uppmärksammas inte av andra medier förrän de har blivit större.
Exponera bredden i Tekniksverige
Alla har hört talas om våra svenska enhörningsbolag – men det svenska teknikundret är så mycket mer omfattande än de etablerade succéerna. Tack vare 33-listan manifesteras varje år startupscenens hela bredd av teknikbolag. Det är på startupscenen som det mest spännande innovationsarbetet sker. 33-listan presenterar företag inom mycket skilda teknikområden. Sedan starten har 348 avancerade teknikstartups introducerats och presenterats ingående för publiken i det svenska näringslivet. Här visar vi bredden i svensk innovationskraft. Många av bolagen på listan tar sig an riktigt stora globala mänskliga utmaningar
Engagera näringslivets teknikföretagare
Vägen till 33-listan går via en öppen nomineringsprocess som pågår i flera månader och engagerar hundratals entreprenörsbolag, ibland så många som 400 bolag. För varje bolag som hamnar på listan finns alltså 10 andra startups som hoppas på att få vara med. När 33-listan offentliggörs går det inte ta minste på glädjen och stoltheten hos de utvalda entreprenörerna. Entreprenörer som var med i bolag de tidigare åren återkommer i nya konstellationer, eller som investerare. Man har koll på listan för att hitta nya spännande bolag
Attrahera riskkapital
33-listans noggranna urvalsprocess, fokus på innovationshöjd och bevisade förmåga att identifiera framtidsbolag, skapar respekt hos riskkapitalisterna. Mängder av 33-bolag har genom åren vittnat om hur en placering på listan öppnar dörren till nya investerare. Även befintliga investerare ser ofta en placering på 33-listan som en bekräftelse på att de satsat rätt. Det är även en lista som svenska storföretag har koll på för att hitta potentiella partners eller för att göra uppköp
Stötta innovationssystemet
33-listans fokus på innovativ teknikutveckling och hållbar tillväxt linjerar med det svenska innovationssystemets ambitioner. För organisationer som exemplevis Vinnova, Rise, Almi och Energimyndigheten är 33-listan en naturlig referenspunkt och kvalitetsstämpel. Det är snarare regel än undantag att 33-bolagen medverkar i olika innovationsprogram eller tilldelas stödfinanisering.
Bidra till långsiktig framgång
Miljardbolag som Spotify, Mojang, Izettle, Tobii och Truecaller var alla små när de hamnad på 33- listan första gången. Men de är inte ensamma framgångssagor. När listans tolv första år utvärderades (2019) hade 24 bolag köpts upp och hela 33 bolag hade börsnoterats. Ett fantastiskt utfall och 33-listan kanske bidrog med något på vägen. I alla fall tror vi det!