33-listan – Sveriges bästa startuplista

33-listan – Sveriges bästa startuplista

Ny Teknik brinner för innovativ teknikutveckling och den sker ofta i unga teknikbolag. Det är vi säkra på eftersom vi har granskat tusentals startups sedan 33-listan startade 2008 och många har blivit stora framgångar. Vi vill gärna lyfta upp de mest spännande unga teknikbolagen för våra läsare för att entreprenörerna är värda det, men också för att de unga teknikbolagen är viktiga för vårt framtida näringsliv. Det är ingen slump att världens största företag startade i garage för bara några decennier sedan. Det kommer att hända igen och förhoppningsvis i Sverige.

Thomas Peterssohn, chefredaktör

Tidsplan 33-listan 2024

 • 8 maj. Sista dagen för att nominera till 33-listan 2024.
 • 14 november. 33-listan 2024 presenteras i Ny Teknik.
 • 2 december. Finalevent för 33-listan 2024 på Clarion Stockholm.

Agenda finalevent

Finaleventet för 33-listan.

Dag: Måndag 2 december på Clarion Hotel Stockholm, Ringvägen 98.

Tid: 14:30 – 18:30

Program:

 • Senaste tekniktrenderna
 • Prisutdelning och presentation av årets 33-lista
 • Intervju med tillväxtbolag och investerare
 • Nätverkande mingel och mat med årets vinnare

För frågor om listan och arbetet med att utse bolagen på 33-listan, kontakta: 33listan@nyteknik.se. För frågor om partnerskap och event kopplade till 33-listan, kontakta: helena.wiktelius@nyteknikgroup.se.

Målgrupp

 • Startups och scaleups
 • Entreprenörer
 • Riskkapitalister
 • Affärsänglar
 • Investerare
 • Etablerade bolag inom industrin
 • Teknikföretag

33-listan 2024

33-listan ger sig ut på en turné genom Sverige till fem orter.

 • Vårt första stopp blir i Göteborg den 8 februari på eventet Go West, då vi också officiellt öppnar vår nominering till 33-listan.

 • Den 25 april besöker vi Luleå Science Park på Artic Business Talk.

 • Då är vi i Norrköping tillsammans med LEAD på NKPG Tech Day.

 • Den 23 maj är vi i Lund på Ideon Innovation Day.

 • Den 5 november avslutar vi 2024 års turné på A-match i Karlstad.

I höst avslutar i Karlstad hos Sting Bioeconomy.

STARTUPNYHETER

Snabbfakta: Vad är 33-listan

Listan innehåller 33 utvalda unga svenska företag med hög potential att bli framtida tillväxtbolag.

Företagen som väljs ut bedöms vara innovativa, ha skalbara affärsmodeller och ha potential att växa snabbt på den svenska och globala marknaden.

Listan är en viktig utmärkelse för de företag som väljs ut och kan hjälpa till att öka deras synlighet och attraktivitet för investerare, kunder och partners.

Ny Tekniks syfte: Samla Sveriges 33 bästa unga startups inom teknik på en lista.

2008 presenterades den första listan. Här kan ni läsa om alla 33-listebolagen.

Vilka är kriterierna för 33-listan?

 • Företaget är baserat på en egenutvecklad teknisk innovation
 • Företaget är svenskt
 • Företaget är max sju år gammalt
 • Vara onoterat
 • Ha internationell potential
 • Företaget bedöms också utifrån hur innovationen eller processer förhåller sig till FN:s hållbarhetsmål.
 • Ett företag får vara med på listan max tre gånger

Partner till 33-listan

Teknikföretagen

Teknikföretagen är den främsta företrädaren för svensk industri och våra 4 400 medlemsföretag står för en tredjedel av Sveriges export. Vårt uppdrag är att ge dessa företag bästa möjliga konkurrenskraft.

Det här kan vi göra för ditt företag:

 • Fri rådgivning och stöd i arbetsgivarfrågor
 • Hjälp med snabb handläggning av arbetstillstånd
 • Kostnadseffektiva pensions- och försäkringslösningar
 • Hjälp med att driva viktiga näringspolitiska frågor

Skandia

Vi är pensionsbolaget som vill skapa trygghet genom högre pensioner, ett friskt arbetsliv och hållbart sparande.

För teknikföretag gäller det att kunna erbjuda bra förmåner och visa att man satsar på personalen för att vara en attraktiv arbetsgivare. Ett av verktygen är att välja rätt tjänstepension som också ser till medarbetares hälsa.

Vi erbjuder en heltäckande tjänstepension med förebyggande insatser för att undvika sjukskrivning och skapa friskare medarbetare och som i förlängningen bidrar till mer lönsamma företag. Tillsammans tar vi ansvar för friskare företag och ett hållbart arbetsliv.

Almi

Med finansiering i form av lån och riskkapital och affärsutveckling skapar vi möjligheter för små och medelstora företag som vill utvecklas och växa hållbart. Tillsammans med NyTeknik tar vi fram Sveriges hetaste startup-lista.

Vi vill genom samarbetet att fler bolag inspireras och utvecklas till framtidens bästa techbolag. Vi finns nära företagen med en bred kunskap om företagande och hållbar tillväxt, i alla branscher, över hela landet.

Läs mer om Almi här.


Grant Thornton

Grant Thornton är ett ledande revisions- och rådgivningsföretag med 1 400 medarbetare som erbjuder tjänster inom revision, skatt, redovisning och specialistrådgivning.

Visionen är att tillsammans med entreprenörsföretag skapa framtiden – utifrån övertygelsen att hållbart bolagsbyggande handlar om en helhet där såväl ekonomiska som miljömässiga och sociala aspekter ingår.Grant Thornton är ett medlemsföretag i Grant Thornton International Ltd (GTI) med över 68 000 medarbetare i cirka 140 medlemsländer.

Läs mer om Grant Thornton.

IBM och Pedab

Pedab och IBM vill träffa spännande startups och ha en dialog kring partnerskap baserat på er unika teknologi och IBM-teknik för att utforska möjligheten att kommersialisera detta till ett unikt värde för kunderna. Med sin omfattande portfölj av produkter och tjänster kan IBM hjälpa nya bolag på sin tillväxtresa, förbättra effektiviteten och utnyttja kraften i framväxande teknologier.

Pedab tillhandahåller IT-lösningar och tjänster byggda på infrastruktur och mjukvara från utvalda leverantörer till ett ekosystem av partners och kunder.

Industrifonden

Industrifonden är Sveriges riskkapitalfond som investerar i unika, skalbara innovationer med en positiv inverkan på samhället. Industrifonden förvaltar över 5 miljarder SEK och investerar i nordiska bolag i ett tidigt skede.

Fokus för investeringarna omfattar teknologier och bolag inom Deep Tech, Life Science och Transformative Tech. Industrifonden har en evergreen-struktur vilket möjliggör ett långsiktigt fokus på att skapa värde.

Plug and Play

Plug and Play är en riskkapitalfond och öppen innovationsplattform som sammanför startups och storbolag globalt. Plug and Play, idag världens mest aktiva investerare i tidiga startups, grundades i Silicon Valley och har hittills investerat i mer än 30 enhörningar, inklusive Google, Paypal, Dropbox, Danger, Einride och många fler. Vår innovationsplattform främjar tekniska framsteg genom att koppla samman storbolag med de bästa startupbolagen över hela världen. Plattformen består idag av över 550 partners inom alla industrier.

StickyBeat

Sticky Beat är den svenska innovationsbyrån som lever efter tanken We Love Tomorrow. Det betyder att vi tar oss an uppdrag som behöver två tydliga ingredienser: Teknisk nyfikenhet och en hållbar framtid. Det betyder att vi bl a brottas med utmaningar inom palliativ vård, digital trygghet för unga, personlig säkerhet inom industrin, psykisk hälsa, interaktiv storytelling och läslust bland barn.

För oss är 33-listan en glasklar vägvisare mot framtiden som med nyfikenhet och kunskap visar hur Sveriges mest passionerade startups skapar morgondagen redan idag.

SVCA

Swedish Private Equity & Venture Capital Association (SVCA) är en obunden, ideell intresseförening för företag och personer som verkar inom det svenska private equity-området, innefattande såväl buyout som venture capital samt affärsänglar och affärsängelnätverk.

Föreningen, som grundades 1985, har till uppgift att i verka för en väl fungerande private equity-marknad i Sverige samt bland allmänheten sprida kunskap och utbilda om den svenska private equity-marknaden.

Vator Securities

Vator Securities fokuserar på att identifiera och finansiera tillväxtbolag när de expanderar och utvecklas till morgondagens marknadsledare. Vator Securities arbetssätt genomsyras av en entreprenöriell anda och hög engagemangsnivå för att driva fram en stark tillväxt för firmans bolagskunder samtidigt som resultat levereras till firmans erfarna och professionella investerarkunder.

Bergenstråhle & Partners

Bergenstråhle skapar rätt förutsättningar för företag att utveckla sina immateriella tillgångar med fokus på långsiktighet och lönsamhet. Som kunskapsbolag inom IP är det en självklarhet för oss att hela tiden vara nyfiken på vår omvärld. Vad efterfrågas? Vilka beteenden ser vi i samhället? Hur kan vi stötta våra kunder och på så sätt bidra till en positiv samhällsutveckling?

Swedish Incubators & Science Parks

Swedish Incubators & Science Parks (SISP) är branschorganisationen för Sveriges inkubatorer och science parks. Medlemmarna utgör regionala innovationsmiljöer över hela landet. Sveriges inkubatorer och science parks stödjer tillväxtorienterade, innovativa företag, liksom etablerade industrier och offentlig sektor, för att utveckla ett hållbart samhälle genom innovation. Flera medlemmar driver också affärsängelnätverk och såddkapitalfonder för att investera i startups och scaleups.

Svenska Hållbarhetsfonden

Vi är väldigt glada över vårt partnerskap med 33-listan, en organisation som delar vår vision att främja både innovation och hållbarhet.

Svenska Hållbarhetsfonden är Sveriges första Impact Lending fond. Vi strävar efter att vara drivande i Sveriges övergång till ökad hållbarhet genom att erbjuda finansiering till små och medelstora svenska företag som vill ställa om till hållbarhet eller redan har gjort det. I fondens kreditmodell integreras ESG-analysen för att bedöma företags kreditvärdighet.

33-listan är en fantastisk plattform för att lyfta fram och stödja de mest innovativa och lovande företagen i Sverige. Tillsammans kan vi främja hållbara affärsmetoder och stödja företag som driver verklig förändring.

Oddwork

Med lång erfarenhet av att rekrytera specialister hjälper Oddwork sina partner att bygga starka team inom bland annat ekonomi, försäljning, marknad, HR och tech.

Som Sveriges enda kombinerade rekryterings- och employer brandingbolag har Oddworks partner tillgång till deras team av erfarna rekryterare, copywriters, digitala specialister och employer brandingspecialister genom hela rekryteringsprocessen.

Sting

Vi hjälper dig med ett innovativt startupbolag att utveckla din affärsidé till ett framgångsrikt tillväxtföretag i världsklass. Som deltagare får du en egen affärscoach, kontorsplats, stort utbud av workshops, event, hjälp med både rekrytering och finansiering.

Tack vare ett mycket starkt nätverk av investerare, partner och alumner har vi hjälpt över 400 techstartups sedan starten 2002. 70 procent av alla Sting-bolag fortsätter att utvecklas och växa än idag. Är du också Sting-redo?

33-listans effektmål

Skapa medial uppmärksamhet

33-listan skapar värdefull publicitet för entreprenörskap i allmänhet och de listade startupbolagen i synnerhet. Sedan premiären för 15 år sedan har 33-listan omnämnts i hela 2256 artiklar och inslag i tidningar, webbsidor, radio- och TV-program, enligt mediebevakningsföretaget Retriever. Därmed har 33-listan genererat i snitt 150 publiceringar per år. Bolagen som deltagit på listan lyfter den stora nyttan av att få uppmärksamhet i media samt att träffa andra i samma situation vilket ger många lärdomar. Dessa bolag uppmärksammas inte av andra medier förrän de har blivit större.

Exponera bredden i Tekniksverige

Alla har hört talas om våra svenska enhörningsbolag – men det svenska teknikundret är så mycket mer omfattande än de etablerade succéerna. Tack vare 33-listan manifesteras varje år startupscenens hela bredd av teknikbolag. Det är på startupscenen som det mest spännande innovationsarbetet sker. 33-listan presenterar företag inom mycket skilda teknikområden. Sedan starten har 348 avancerade teknikstartups introducerats och presenterats ingående för publiken i det svenska näringslivet. Här visar vi bredden i svensk innovationskraft. Många av bolagen på listan tar sig an riktigt stora globala mänskliga utmaningar

Engagera näringslivets teknikföretagare

Vägen till 33-listan går via en öppen nomineringsprocess som pågår i flera månader och engagerar hundratals entreprenörsbolag, ibland så många som 400 bolag. För varje bolag som hamnar på listan finns alltså 10 andra startups som hoppas på att få vara med. När 33-listan offentliggörs går det inte ta minste på glädjen och stoltheten hos de utvalda entreprenörerna. Entreprenörer som var med i bolag de tidigare åren återkommer i nya konstellationer, eller som investerare. Man har koll på listan för att hitta nya spännande bolag

Attrahera riskkapital

33-listans noggranna urvalsprocess, fokus på innovationshöjd och bevisade förmåga att identifiera framtidsbolag, skapar respekt hos riskkapitalisterna. Mängder av 33-bolag har genom åren vittnat om hur en placering på listan öppnar dörren till nya investerare. Även befintliga investerare ser ofta en placering på 33-listan som en bekräftelse på att de satsat rätt. Det är även en lista som svenska storföretag har koll på för att hitta potentiella partners eller för att göra uppköp

Stötta innovationssystemet

33-listans fokus på innovativ teknikutveckling och hållbar tillväxt linjerar med det svenska innovationssystemets ambitioner. För organisationer som exemplevis Vinnova, Rise, Almi och Energimyndigheten är 33-listan en naturlig referenspunkt och kvalitetsstämpel. Det är snarare regel än undantag att 33-bolagen medverkar i olika innovationsprogram eller tilldelas stödfinanisering.

Bidra till långsiktig framgång

Miljardbolag som Spotify, Mojang, Izettle, Tobii och Truecaller var alla små när de hamnad på 33- listan första gången. Men de är inte ensamma framgångssagor. När listans tolv första år utvärderades (2019) hade 24 bolag köpts upp och hela 33 bolag hade börsnoterats. Ett fantastiskt utfall och 33-listan kanske bidrog med något på vägen. I alla fall tror vi det!