DEBATT

Läkare utan gränser: ”Innovationer och forskning är avgörande i biståndet – nu stryps anslagen”

I Malawi testar Läkare utan gränser ett ai-verktyg för att diagnostisera livmoderhalscancer. Bilden är från december 2022.

Medicinska innovationer är livsavgörande, inte minst i fattiga och krisdrabbade områden. Men det saknas ofta labb, diagnosverktyg och specialkompetens. Sveriges regering har dragit ned rejält på forsknings- och utvecklingsbiståndet, vilket är oroande, skriver Läkare utan gränser.

Det pratas mycket om hur ny teknik och i synnerhet ai kan förbättra vården. På många av de platser Läkare utan gränser arbetar saknas förutsättningar för de högteknologiska lösningar som tas fram i rikare länder. Vi ser dagligen behovet av forskning och utveckling som är anpassad till låginkomstländer och krisdrabbade områden. 

Vi arbetar alltmer med innovation anpassad för humanitära kriser, med fokus på patienternas behov och förutsättningarna för teamen på plats. Det har handlat om allt från 3d-skrivare för att ta fram proteser i krigsdrabbade länder, där bristen på vanliga proteser är stor, till en smartphone-app som underlättar diagnostisering av antibiotikaresistens. 

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här