DEBATT

”Nu är det dags – det behövs en strategi för att fler kvinnor ska bli ingenjörer”

Hand håller i en processor.

DEBATT. Mats Persson – ta användning av oss och vår kompetens för att ta fram en strategi för att öka antalet kvinnliga ingenjörsstudenter. Det är dags nu, skriver organisationen Pepp.

Det här är en debattartikel. Åsikterna som framförs är skribentens egna.

Denna vecka sätter sig en ny omgång ingenjörsstudenter på uppropen på landets universitet och högskolor. De är studenter som inom några år ska vara med och bygga vår framtid. De ska utveckla nya mjukvaruprogram, bygga våra städer och hjälpa till att lösa klimatkrisen. 

Av alla dessa studenter är ungefär 35 procent kvinnor, en andel som knappt har utvecklats på tio år. Allra sämst ställt är det bland blivande civilingenjörer i datateknik, där endast 14 procent av de nya studenterna är kvinnor. Med knappa 16 procent kvinnliga studenter är civilingenjörsutbildningarna i elektroteknik inte långt före.

”Det är förbluffande att Sverige inte ännu har en strategi för att få fler kvinnor att läsa tech-utbildningar.” Uttalandet kom från utbildningsminister Mats Persson under ett panelsamtal i Almedalen. Samtidigt konstaterade han att tech är framtidens bransch. 

Två betydande problem har därmed en gemensam lösning: få in fler kvinnor. Med tanke på hur långsamt utvecklingen sker kommer det krävas krafttag för att göra en ordentlig förändring.

Liksom Mats frågar vi oss – hur ser framtiden ut om de som bygger den inte är jämställda? Vilka lösningar missar vi om vi saknar mångfald bland våra ingenjörer? Hur många problem lyckas vi aldrig lösa för att vi inte har tillräcklig arbetskraft? Hur ska Sverige kunna fortsätta vara en framstående tekniknation om vi saknar kritisk kompetens?

Bristen på kompetent arbetskraft är ett reellt problem, både nu och i framtiden. Åtta av tio teknikföretag uppger att de har drabbats av svårigheterna med att hitta kompetens. Allra svårast har de att hitta kompetens inom mjukvara och systemvetenskap. På andra plats kommer elektroteknik. Samma utbildningar som hamnar sist i listan över jämställda civilingenjörsutbildningar. 

Två betydande problem har därmed en gemensam lösning: få in fler kvinnor. Med tanke på hur långsamt utvecklingen sker kommer det krävas krafttag för att göra en ordentlig förändring.

På Pepp har vi arbetat i över tio år med att inspirera fler unga kvinnor att studera till ingenjör. Genom vårt mentorskapsprogram för gymnasietjejer har vi visat på möjligheterna en ingenjörsutbildning ger. Vi har gett dem mod att våga ta sig an en utbildning de har trott inte varit för dem. De har fått en gemenskap inom vilken de har kunnat växa och utvecklas. 

Vi har medlemmar som gått med som adepter för att få fler kvinnliga vänner, men funnit sin framtida karriär längs vägen. Vi har nått unga kvinnor som inte haft någon uppfattning om vad en ingenjör gör eller att det kan vara något för dem, som senare har vunnit Stora ingenjörspriset. Vi har mentorer som genom sitt engagemang har fått upp ögonen för sin potential som ledare och som nu är ledande chefer i näringslivet. 

Under åren har vi engagerat närmare 1 500 unga människor, från Luleå i norr till Malmö i söder. Bland gymnasietjejerna är det många som inte ens visste om sitt intresse innan de kom i kontakt med oss. De har helt enkelt inte nåtts av information och inspiration som har öppnat deras ögon.

Kvinna i svart tröja med uppsatt hår.
Lisa Hällbrink, organisationen Pepp.

Pepp har gjort och fortsätter göra skillnad på individnivå. Men vi vill göra mer för fler. Vi ska nå Sveriges alla gymnasietjejer med inspiration och information. Vi ska bygga Sveriges största nätverk för unga människor och teknik. Vi ska driva på en framstående och jämställd teknikbransch. 

Därför sträcker vi nu ut våra händer. En till Mats Persson – ta användning av oss och vår kompetens för att ta fram en strategi för att öka antalet kvinnliga ingenjörsstudenter. Det är dags nu. 

Den andra sträcker vi ut till näringslivet – ta kontroll över er kompetensbrist och samarbeta med organisationer, som vår, som påverkar unga att välja en framtid inom teknik. Det är trots allt er framtida konkurrenskraft det handlar om. Och vårt framtida samhälle.

Lisa Hällbrink, managing director och styrelseledamot, Pepp 

Edit Wallin, grundare Pepp och vd Bitio Development

Sara Engardt, data science manager, Spotify

Ebba Lindgren, embedded systems consultant, Alten Sweden

Zozo Hassan, grundare och vd Tech Fusion

Isabella Arningsmark, manager Netlight Consulting

Caroline Lööf, konsult Randstad

Julia Schreiber, civilingenjörsstudent i industriell ekonomi, inriktning datateknik

Linnéa Dahlén, byggnadskonstruktör WSP

Molly Ingman, civilingenjörsstudent i teknisk design

Ellen Andreasson, vd och medgrundare Evenue Technologies

Pepps alumninätverk

DELTA I DEBATTEN

Vill du skriva en debattartikel eller en replik?

Kontakta Ny Tekniks debattsida på debatt@nyteknik.se

Tänk på detta:

• Texten ska vara unik för Ny Teknik.

• Texten ska vara max 4 000 tecken inklusive mellanslag.

• Undvik förkortningar och utropstecken.

• Peka ut och beskriv ett problem eller en lösning, samt hur du eller ni vill lösa problemet eller ta vara på möjligheten.

• Var tydlig med vem du eller ni debatterar med och varför.

• Bifoga gärna porträttbild och ange fotobyline.