DEBATT

”Sverige behöver fler ingenjörer – låt studenter skriva av studieskuld”

Unga vuxna studenter i en studiesal på universitet.
Studenter på Kungliga tekniska högskolan, KTH.

DEBATT. Sverige är ett ingenjörsland – men bristen på just ingenjörer är ett hinder som riskerar att stoppa industrins gröna omställning. Regeringen behöver agera kraftfullt och våga prioritera ingenjörsutbildningarna framför andra utbildningar, skriver Teknikföretagen.

Genom snillrika innovationer och framgångsrika företag gjorde ingenjörerna Sverige rikt. De byggde folkhemmet, de skapade system för vatten och avlopp, kollektivtrafik och fick elen att bli till ljus och värme. Ingenjören är en betydande del av den svenska självbilden. Bilden av det innovativa framgångsrika exportlandet Sverige. Ingenjören har en särskild plats i Sveriges moderna historia. För den som vill fördjupa sig i ämnet, finns det mycket att hämta i Gunnar Wetterbergs mycket läsvärda bok ”Ingenjörerna”, som publicerades förra året.

Ingenjören är minst lika viktig i dag. Teknikindustrin utgör stommen i det näringsliv som är basen för svensk tillväxt och välfärd. Industrins andel av BNP är cirka 20 procent och för varje direkt jobb inom industrin skapas ytterligare 1,2 jobb i underleverantörsledet. För att vara konkurrenskraftiga och innovativa behöver företagen fler ingenjörer som kan utveckla och driva teknikutveckling och innovation. Som utbildningsminister Mats Persson (L) sade vid ett seminarium i februari: ”det är ingenjörerna som skapar cashen till Sverige.”

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här