DEBATT

”Skatteverket blir digital pionjär – när följer resten av offentlig sektor efter?”

Skatteverket har tidigarer sagt nej till att använda Office 365 och Teams, men har nu ändrat sig.

DEBATT.  Medan övriga samhället och näringslivet snabbt insåg fördelarna i molntjänstbaserad teknik stod offentlig sektor kvar vid startlinjen, fasthållna av en föråldrad och otydlig lagstiftning. Skatteverkets nyligen tillkännagivna planer på att implementera molntjänster är ett välkommet tecken på framsteg och ett nödvändigt kliv in i den aktuella verkligheten, skriver Peter Hellgren och Anna Edstedt, Consid.

Det här är en debattartikel. Åsikterna som framförs är skribentens egna.

För tre år sedan beslutade Kronofogden och Skatteverket att deras verksamheter inte var förenliga med molntjänster. Dels juridiskt, dels av vad som bara framstår som hävd. Känslig information skulle inte befinna sig på amerikanska molntjänster.

Inom näringslivet och på personnivå är Sverige ett av världens mest digitaliserade länder. I stort har vi ställt om vår industri från tillverkning till utveckling. Samtidigt rankar OECD Sverige som sämst i klassen i den industrialiserade världen. Med Sverige avses varken Klarna, Spotify eller Swish, utan offentlig sektor – inslagen i en tvångströja av felaktiga it-satsningar och gammaldags lagstiftning.

Den ironiska kontrasten mellan Sveriges globala rykte som en teknologisk supermakt och den offentliga sektorns senfärdighet är beklaglig – och en direkt reflektion av vad som händer när en ostoppbar digitaliseringskraft möter en orörlig byråkrati. Vi bor i ett land byggt på innovation och framåtanda. Det är hög tid för staten att följa med på resan och släppa sin byråkratiska tveksamhet och regleringsvilja.

Man hade kunnat hoppats att fler verksamheter inom offentlig sektor redan skulle ha påbörjat sin transformationsresa mot en mer modern digitalmiljö.

Efter dubbla lagändringar, både i Sverige och på EU-nivå, är Skatteverket nu redo att revidera sitt tidigare beslut. Att Skatteverket under 2024 kommer påbörja sin satsning mot molntjänster och Office 365 blir på sätt och vis prejudicerande. Bakom det ligger, förutom de nämnda lagändringarna, ett rigoröst research- och omvärldsspaningsarbete. En slutsats man landade i var att ukrainska myndigheter lyckades höja sin egen säkerhet genom molntjänster.

Det är på sätt och vis sorgligt att Skatteverkets beslut att genomföra en proof-of-concept kring molntjänster kan anses som ett glädjebesked. Lagändringen kom redan i juli förra året, åtta månader sedan, och man hade kunnat hoppats att fler verksamheter inom offentlig sektor redan skulle ha påbörjat sin transformationsresa mot en mer modern digitalmiljö.

Det är dock viktigt att poängtera att skulden varken primärt, sekundärt eller tertiärt kan läggas vid myndigheternas fötter. Redan före den dubbla lagändringen har flera svenska myndigheter och kommuner infört tjänster som tillexempel Microsoft 365, dock utan att kunna nyttja hela plattformen. 

Myndigheterna är snarare offer för ett rättsligt ekokammarspel som spelar i loop, en ständig påminnelse om hur svårt det kan vara att dansa framåt när lagboken fungerar som fotboja.

Inom näringslivet har digitalisering varit prioriterat i flera decennier, och även drivit på processen inom offentlig sektor. Vad vi lärt oss under den tiden är att säkerhet inte utesluter innovation och vice versa. Molntjänster erbjuder inte bara en robust grund för datahantering och säkerhet; de representerar en kulturell förskjutning mot öppenhet, flexibilitet och framtidstro.

När Skatteverket nu stiger fram som en digital pionjär, är det upp till resten av den offentliga sektorn att följa efter. I denna tid av förändring är det viktigt att vi, med en blandning av tålamod och bestämdhet, stöttar den här omställningen. Inte bara för teknologins skull, utan för Sveriges plats i morgondagens värld.

Peter Hellgren, vd Consid
Anna Edstedt, Consid

DELTA I DEBATTEN

Vill du skriva en debattartikel eller en replik?

Kontakta Ny Tekniks debattsida på debatt@nyteknik.se

Tänk på detta:

• Texten ska vara unik för Ny Teknik.

• Texten ska vara max 4 000 tecken inklusive mellanslag.

• Undvik förkortningar och utropstecken.

• Peka ut och beskriv ett problem eller en lösning, samt hur du eller ni vill lösa problemet eller ta vara på möjligheten.

• Var tydlig med vem du eller ni debatterar med och varför.

• Bifoga gärna porträttbild och ange fotobyline.