DEBATT

”Skatteverket blir digital pionjär – när följer resten av offentlig sektor efter?”

Skatteverket har tidigarer sagt nej till att använda Office 365 och Teams, men har nu ändrat sig.

DEBATT.  Medan övriga samhället och näringslivet snabbt insåg fördelarna i molntjänstbaserad teknik stod offentlig sektor kvar vid startlinjen, fasthållna av en föråldrad och otydlig lagstiftning. Skatteverkets nyligen tillkännagivna planer på att implementera molntjänster är ett välkommet tecken på framsteg och ett nödvändigt kliv in i den aktuella verkligheten, skriver Peter Hellgren och Anna Edstedt, Consid.

För tre år sedan beslutade Kronofogden och Skatteverket att deras verksamheter inte var förenliga med molntjänster. Dels juridiskt, dels av vad som bara framstår som hävd. Känslig information skulle inte befinna sig på amerikanska molntjänster.

Inom näringslivet och på personnivå är Sverige ett av världens mest digitaliserade länder. I stort har vi ställt om vår industri från tillverkning till utveckling. Samtidigt rankar OECD Sverige som sämst i klassen i den industrialiserade världen. Med Sverige avses varken Klarna, Spotify eller Swish, utan offentlig sektor – inslagen i en tvångströja av felaktiga it-satsningar och gammaldags lagstiftning.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här