DEBATT

Replik: ”Vi kan inte låta ai-jättar styra utvecklingen – öppenhet är det bästa”

Johan Magnusson, professor i Informatik, föreståndare SCDI, Göteborgs universitet och Claire Ingram Bogusz, docent i Informatik, Uppsala universitet samt associerad forskare på Handelshögskolan i Stockholm.

REPLIK. Offentlig sektor kan inte vänta på att ett fåtal stora leverantörer skall portionera ut ai-verktyg i en takt som slår vakt om intäkterna för Big Tech, skriver forskarna Johan Magnusson och Claire Ingram Bogusz i en replik.

Professor Olle Häggström lyfter på ett föredömligt sätt de potentiella samhällsfarorna associerade med ai i sin replik på vår debattartikel om behovet av öppen källkod inom ai-teknik. Olle Häggström upprepar en diskurs vi möter om och om igen, helt i linje med den populärkulturella tradition kring ai som varit tongivande under lång, lång tid. Om det är en sak som människan är rädd för är det att tappa kontrollen. Det främmande är ohemult skrämmande.

Det enda problemet med den typ av dystopisk ingång till ai som Häggström uppvisar är att vi helt enkelt inte vet. De vetenskapliga bevisen saknas, och det vi har kvar att luta oss på är antaganden i mångt och mycket tagna rakt från science fiction. Vårt argument här är att rädsla för det okända helt utan stöd i fakta utgör en bristfällig grund för handlande.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här