Opinion

Centerpartiet: Vi vill ha bättre reglering av ai – och en ai håller med oss

Niels Paarup-Petersen, talesperson för cybersäkerhet och digitalisering, Centerpartiet, samt Open AI. Foto: Rafael Henrique / SOPA Images/Sipa USA, Riksdagen

DEBATT. Till och med en avancerad ai instämmer i att artificiell intelligens behöver regleras. Riksdagsledamoten Niels Paarup-Petersen (C) tog hjälp av ChatGPT för att skriva en debattartikel.

Artificiell intelligens, eller ai, har varit ett hett ämne på senare år, med många människor entusiastiska över dess potential och andra oroliga för dess faror. Som någon som har studerat AI grundligt, tror jag att även om det har potential att gynna mänskligheten, så kommer det också med betydande risker som måste beaktas och hanteras noga.

En av de största fördelarna med ai är dess förmåga att automatisera uppgifter och processer, vilket frigör mänskliga arbetare att fokusera på mer komplexa och kreativa uppgifter. Till exempel kan ai användas i tillverkning för att automatisera upprepade uppgifter, vilket gör det möjligt för arbetare att fokusera på uppgifter som kräver mer skicklighet och omdöme. Detta kan leda till ökad effektivitet och produktivitet och kan potentiellt skapa nya jobb eftersom företag kan expandera och innovera.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här