DEBATT

Piratpartiet: ”Stärkt immaterialrätt hämmar innovationen”

Philip Johansson, Piratpartiet.

REPLIK. Stärkt immaterialrätt hämmar innovationen – en verklig reform främjar den, skriver Piratpartiet.

Det här är en debattartikel. Åsikterna som framförs är skribentens egna.

Debattörerna Peter A Jörgensen och Kjell Jegefors, bägge ledamöter i Uppfinnarkollegiet, pekar i en debattartikel på att företag med denna typ av statligt garanterade monopol har 98 procent högre omsättning och står för 93 procent av EU:s "exporter" (som inte innebär att något lämnar våra gränser).

Företag utan registrerad immaterialrätt är sådana som lokala frisörer och pizzerior; företag där varje transaktion innebär värdeskapande i den riktiga ekonomin. Immaterialrättsekonomin, å andra sidan, domineras av att storföretag gör komplicerade finanstransaktioner, som att köpa licenser av sina egna dotterbolag för att betala så lite skatt som möjligt.

Covid 19-vaccinet var 97 procent offentligt finansierat och likväl stängdes in bakom patent som förbjöd generiska versioner från att produceras och användas i utvecklingsländer. Detta ledde till en långsammare utrullning av vaccin i hela världen.

Den verkliga innovation som ligger bakom våra framgångar är oftast forskning från våra offentliga universitet och mjukvara med öppen källkod.

Teknikföretagen vore inget utan den enorma mängden Linux-baserad öppen mjukvara, som webbservrar, databaser, programmeringsspråk och bibliotek. Det är dessa som skapar det verkliga värdet, som med bra marknadsföring och lager på lager av restriktiva licenser konverteras till vinst för teknikjättar som sedan slipper skatter via deras sluga användande av immaterialrättslagstiftning.

Debattörerna lyfter vidare covid 19-vaccinet som en framgång för lagstiftningen, trots att exempelvis Oxford/Astra Zenecas vaccin var 97 procent offentligt finansierat och likväl stängdes in bakom patent som förbjöd generiska versioner från att produceras och användas i utvecklingsländer. Detta ledde till en långsammare utrullning av vaccin i hela världen och att två miljarder människor fortsatt är ovaccinerade, framför allt i fattigare länder.

Dagens ekonomiska immaterialrätt är extremt generös mot upphovsmännen. Särskilt upphovsrätten. Den gäller sjuttio år efter upphovsmannens bortgång, något som de själva per definition aldrig kommer kunna dra nytta av.

Om de (nog missuppfattade) siffrorna om piratkopiering som debattörerna hänvisar till stämmer, landar deras argumentation i att de vill påföra hälften av Sveriges ungdomar mellan 15 och 23 straff med upp till två års fängelse och skadestånd utan maxbelopp. Det är en helt verklighetsfrånvänd önskan.

Vilken skulptör tjänar på att Wikimedia inte får publicera en bild av Göteborgs ikoniska Poseidon-staty på offentligkonst.se? Vilken regissör hade slutat idka sin konst om Victor Sjöströms stumfilm Körkarlen från 1921 fritt hade gått att ladda ner på nätet i dag? Vilken ung, presumtiv översättare hade valt att gå en annan bana i livet om det var tillåtet att stoppa de antika grekiska texter som Hjalmar Gullberg översatte på 30-talet i en kopiator?

De första patenten vi med säkerhet kan bekräfta beviljades i Venedig på 1400-talet och gällde då i tio år. Den första upphovsrättslagen var brittiska Statute of Anne från 1709 som tillskrevs monopol i 22 år. Teknik och kultur utvecklas i dag många gånger snabbare än för hundratals år sedan, så varför är idémonopolen mycket mer restriktiva än när de först uppkom?

Det är helt rätt av debattörerna att påpeka att lagstiftningen behöver reformeras och mindre tvetydighet är aldrig fel, men Uppfinnarkollegiets reformförslag missar målet. Stärkt immaterialrätt hämmar innovationen – en verklig reform främjar den.

Philip Johansson, integritetspolitisk talesperson och EU-kandidat för Piratpartiet

DELTA I DEBATTEN

Vill du skriva en debattartikel eller en replik?

Kontakta Ny Tekniks debattsida på debatt@nyteknik.se

Tänk på detta:

• Texten ska vara unik för Ny Teknik.

• Texten ska vara max 4 000 tecken inklusive mellanslag.

• Undvik förkortningar och utropstecken.

• Peka ut och beskriv ett problem eller en lösning, samt hur du eller ni vill lösa problemet eller ta vara på möjligheten.

• Var tydlig med vem du eller ni debatterar med och varför.

• Bifoga gärna porträttbild och ange fotobyline.