DEBATT

”Framtiden kräver bättre kompetens – nu måste regeringen steppa upp”

DEBATT. Sverige strävar efter en ledande position inom den gröna och digitala omställningen. Men det växande kompetensgapet är ett allvarligt hinder. Medan efterfrågan på utbildade inom naturvetenskap, teknik och matematik har ökat markant har tillväxten av examinerade stagnerat, skriver Naturvetarna, Tech Sverige, Innovationsföretagen och Gröna arbetsgivare.

Naturvetarnas analys av över fem miljoner jobbannonser visar att efterfrågan på medarbetare med STEM-utbildning (naturvetenskap, teknik, ingenjörskap och matematik) har tredubblats sedan 2014, samtidigt som utbudet av examinerade är oförändrat. Om inga åtgärder vidtas kommer kompetensgapet snart att nå extrema nivåer.

Regeringen har äntligen insett vikten av en svensk strategi för att stärka kunskap och kompetens inom STEM-området. Som parter på arbetsmarknaden välkomnar vi det. Sveriges grannländer arbetar redan strategiskt med STEM och har etablerat nationella plattformar för att samordna initiativ som omfattar såväl utbildningsväsendet som näringslivet. Vi hoppas att regeringen låter sig inspireras av detta.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här