DEBATT

”Vi kan inte ta för givet att vi överlever en otillräckligt säkrad GPT-5”

Olle Häggström, professor i matematisk statistik vid Chalmers.

DEBATT. Vi bör inte lita blint på att de stora ai-bolagen kan bromsa utvecklingen i tid, om en framtida artificiell generell intelligens inte har värderingar som är i linje med människans. Lagstiftning går för långsamt – opinionsbildning och påtryckning går snabbare, skriver Olle Häggström, professor vid Chalmers.

Vilka egenskaper ligger bakom den dominans på vår planet som människan byggt upp från nästan noll de senaste 100 000 åren? Det handlar inte om muskelstyrka eller fysiska uthållighet, utan nästan enbart om vår intelligens, vars enorma kraft också pekar på vilket avgörande skede vi befinner oss i nu, då vi är på väg att automatisera den och överföra den till maskiner.

Googles vd Sundar Pichai överdrev knappast när han i ett tal 2018 utnämnde ai,artificiell intelligens, till ”troligen det viktigaste mänskligheten någonsin arbetat med – viktigare än både elektriciteten och elden”. Ai kan bli nyckeln till att lösa alla de stora miljö-, naturresurs- och samhällsproblem som vi brottas med i dag, och till att lägga grunden för en hållbar och blomstrande framtid.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här