Opinion

”Sverige släpar efter – regeringens mål för 5g utelämnar 95 procent av Sveriges yta”

Telia inviger 5g-nät i Stockholm. Foto: Tobias Ohls

DEBATT. Om Sverige ska bibehålla positionen som ett land i digitaliseringens framkant behövs möjlighet att kunna använda moderna mobila datatjänster i hela landet. Det ställer krav på 5g täckning i städer såväl som på landsbygden. Regeringens målsättning för mobila datatjänster omfattar i dag enbart fem procent av Sveriges yta – det är inte tillräckligt, skriver Teknikföretagen.

Trots att aktörer i Sverige investerat miljardtals kronor i att utveckla och standardisera 5g-tekniken så dröjer tillämpningarna. Sverige har i dag en 5g-täckning för företag och hushåll på endast cirka 20 procent, en nivå i paritet med en rad östeuropeiska länder som Ungern och Rumänien. Motsvarande nivå för konkurrentländer som Tyskland och Österrike är över 70 procent. Mindre länder som Danmark och Nederländerna har redan passerat 90 procent. Det här duger inte och är genant.

Den svenska skämskudden blir ännu större av det faktum att täckningen i Sverige bara är koncentrerad till större städer. Mindre än en halv procent av företagen på landsbygden kan i dag få in en 5g-signal och använda tekniken.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här