DEBATT

Elva innovativa startups: ”Regeringens nedskärningar får Sverige att halka efter”

Elvägteknikföretagets Elonroads medgrundare Karin Ebbinghaus är en av elva startupgrundare som har skrivit under debattartikeln.

DEBATT. När andra länder gasar för att stimulera nya innovativa företag, har Sverige lagt i backen. Grundare av elva svenska växande företag varnar nu för att Sverige kommer att tappa sin position som ledande innovationsnation och gå miste om både nya jobb, skatteintäkter och välfärd för generationer framåt.

När budgetpropositionen för 2024 presenterades i september märktes tydligt krympta satsningar för att stödja nyttiggörande av nya, innovativa lösningar. Det är lösningar som har potential att inte bara exponentiellt skapa nya jobb och skatteintäkter, utan också lösa många av de klimat- och samhällsutmaningar vi står inför – utmaningsområden där Sverige har möjlighet att vara globalt marknadsledande, om vi riktar våra insatser rätt.

Vi har sällan varit i så stort behov av att satsa på innovation för Sveriges tillväxt. Detta i tider när vi ser att det privata kapitalet har krympt och det statliga riskkapitalet står still i spåren av inflation, höjda räntor och fallande börser. Ovana investerare tar inte risk med sina privata pengar, vilket leder till att antalet ängelinvesterare minskar, de som annars vanligtvis tar de större riskerna. Det är nämligen inte de svenska offentliga aktörernas starka sida, oavsett regering.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här