DEBATT

”Riktade rymdsatsningar ger större nytta än dyra ISS-resor”

Falcon 9-raketen från Space X sköts upp från Kennedy Space Center i Florida 18 januari. Ombord i Dragon 2-kapseln fanns svenska astronauten Marcus Wandt.

DEBATT. Sverige måste satsa på rymdteknik som gör nytta här och nu – hundratals miljoner kronor för att skicka en astronaut till internationella rymdstationen är inte det viktigaste, skriver Rolf Hallencreutz.

Ska Sverige bli en ledande rymdnation måste satsningar ske på områden där rymdteknik ger nytta nu och inte bara i en avlägsen framtid. Extremt dyra projekt som att skicka någon till internationella rymdstationen är inte det optimala för en liten rymdnation som Sverige. 

Vi var många som följde den svenske astronauten Marcus Wandts framgångsrika resa till den internationella rymdstationen, ett projekt som kostade svenska skattebetalare flera hundra miljoner kronor. Denna typ av spektakulära rymdfärder väcker intresse långt utanför de kretsar som arbetar med rymden till vardags. Men för de flesta är den dagliga nyttan av data från satelliter mer intressant och viktig för att lösa pågående utmaningar.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här