DEBATT

”Solenergi kräver miljardinvesteringar – gammal lagstiftning står i vägen”

Solcellspark utanför Skurup i Skåne.

DEBATT. Sverige står inför ett energigap och behöver mer förnybar energi för att klara omställningen av näringsliv och samhälle. Men finansiering av storskaliga solcells- och batteriparker stoppas av gamla och förlegade lagar, skriver Niels Jörgen Larsen, chef för Danske Finans i Sverige.

2023 stod solenergin i Sverige för nästan 2 procent av den totala elproduktionen. Kapaciteten har ökat explosionsartat med cirka 50 procent per år de senaste åren. Samtidigt som privatpersoner får skattesubventioner för installationer av privata solcellsanläggningar, försvåras utbyggnaden av kommersiella, storskaliga solcellsparker genom gamla svenska lagar som hindrar finansieringen.

Bakom problematiken med att finansiera stora solcellsparker ligger jordabalken. Solcellsparker planeras ofta på jordbruksmark som arrenderas på långtidskontrakt. Om lantbrukaren under avtalstiden går i konkurs finns stor risk att solcellsparken enligt jordabalken räknas som ett fastighetstillbehör eller inventarie (precis som lador eller andra tekniska installationer på en gård) och tillfaller den som har finansierat gården men inte den aktör som finansierat solcellsparken. Samma regler gäller för batterianläggningar som används för att lagra solenergin.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här