DEBATT

Tibber: ”Skatteverket nekar svenska hushåll rätten att vara smarta”

Daniel Lindén, Tibber.

DEBATT. Tack vare Grön teknik-avdraget är det rusning på batterimarknaden, men oseriösa aktörer får Skatteverket att strama åt regelverket för att minska utbetalningarna. Det är ett misstag. Investeringarna vi gör nu kommer att betala sig för hela samhället, i form av livsviktig infrastruktur och smart teknik, skriver Daniel Lindén, medgrundare Tibber.

Grön teknik-avdraget syftar till att få fler att investera i grön teknik i hemmet, till exempel solceller och energilagring. Avdraget introducerades 2021 och under det första året beviljades 2 000 hushåll avdrag för installation av hemmabatteri. 2022 var siffran det sju gånger så hög, enligt Svensk solenergi. Att många är intresserade är inte konstigt – fördelarna med att kunna lagra sin el i ett smart batteri är flera, bland annat styrning av egen förbrukning för att kapa topparna och avlasta nätet.

Men det är bara en del av förklaringen. Ökningen beror också på att hemmabatterier blivit mer ekonomiskt attraktiva, tack vare just Grön teknik-avdraget och även möjligheten att erbjuda så kallat frekvensstöd på Svenska kraftnäts stödtjänstmarknad. Att batterierna genom incitament blivit en ännu bättre investering för hushållen är inte märkligt – tvärtom, det är ju det som är meningen.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här