DEBATT

Forskare: ”Offentlig sektor behöver it och ai med öppen källkod”

Johan Magnusson, professor i Informatik, föreståndare SCDI, Göteborgs universitet och Claire Ingram Bogusz, docent i Informatik, Uppsala universitet samt associerad forskare på Handelshögskolan i Stockholm.

I takt med att den digitala omställningen blir mer akut och Sverige hamnar mer och mer på efterkälken krävs nya grepp. Det behövs en utveckling av ai och it för offentlig sektor som bygger på öppen källkod, skriver forskarna Johan Magnusson och Claire Ingram Bogusz.

Före sommaren läcktes ett internt dokument från Google där författarna beskriver hur de två dominerande aktörerna Google och Open AI håller på att förlora ai-kapprustningen. Det interna dokumentet beskriver hur Chat GPT varit vägvisaren i termer av kvalitet för andra konkurrerande språkmodeller. Striden sågs ett tag stå mellan Googles Bard och Open AI:s Chat GPT, där Open AI var först ut och verkade ha ett viktigt och betydande försprång.

Men i februari klev Meta in i kapprustningen med en egen språkmodell, Llama. Två veckor senare läcktes språkmodellen utanför bolaget, och en våg av öppen källkodsutveckling följde. Givet att Metas första språkmodell uppvisade en relativt låg kvalitet, bedömdes inte språkmodellen utgöra ett hot mot de mer etablerade aktörerna. Men det är här kraften i öppen källkod kommer in i ekvationen.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här