Opinion

”Låt gymnasieingenjörerna vara kvar på gymnasiet – det säkrar rekryteringen”

Elever på tekniska programmet kan gå ett fjärde år och bli gymnasieingenjörer. I en statlig utredning undersöks nu om den utbildningen i stället ska ligga hos yrkeshögskolan. Foto: Paul Bradbury/ Caia Image/TT
Erik Isakson, skolchef NTI Gymnasiet Foto: NTI
Pernilla Öberg, internationell koordinator och APL-strateg NTI Gymnasiet, ledamot regionala rådet för Teknikcollege, Göteborgsregionen, nationella yrkesutbildningsteamet, universitets- och högskolerådet  Foto: NTI
Henrik Jonsson, nationell samordnare, biträdande rektor NTI Gymnasiet Uppsala. Foto: NTI

DEBATT. Förlaget att flytta utbildningen till gymnasieingenjörer till yrkeshögskolan gynnar inte rekryteringen eller kvaliteten på utbildningen, skriver företrädare för NTI Gymnasiet.

I dag utbildas gymnasieingenjörer inom gymnasieskolan som vidareutbildning i form av ett fjärde tekniskt år. Utbildningen erbjuder teknikintresserade elever en värdefull fördjupning samtidigt som den fyller en viktig funktion för Sveriges tekniska kompetensförsörjning. 

En statlig utredning (tillsattes i oktober 2021 och ska redovisas i juni 2023) tittar på att flytta utbildningen från gymnasiet till yrkeshögskolan. 

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här