DEBATT

”Läkemedelsrobotar bidrar till att klara ökade behov i vård och omsorg”

Désirée Pethrus (KD), oppositionsregionråd Region Stockholm.

DEBATT. Kommuner och regioner har en hemläxa att göra. Ersättningen till dem som utför vård och omsorg behöver stödja innovation och ny teknik, skriver regionpolitikern Désirée Pethrus (KD).

Vi lever allt längre och behovet av vård och omsorg ökar allt mer. Personer över 80 år kommer att bli dubbelt så många fram till 2031. För äldreomsorgen betyder det att antalet anställda måste öka med 30 procent under samma period. Även inom hälso-och sjukvården måste de anställda blir många fler, men samtidigt blir antalet sysselsatta i arbetskraften inte fler i samma takt. De som är i arbetsför ålder kommer inte att räcka till för de ökade personalbehoven i offentlig sektor.

Sverige står inför ökade vård och omsorgsbehov och samtidigt konkurrerar vården med andra branscher om personal. SKR (Sveriges kommuner och Regioner) har tagit fram en personalprognos för åren 2021–2031 som visar hur behovet av anställda i kommuner och regioner inklusive privata utförare påverkas av befolkningsförändringar, demografin – och det är stora förändringar att vänta. SKR konstaterar att ”Kompetensutmaningen går inte att lösa enbart genom att rekrytera fler, arbetskraften räcker helt enkelt inte till”.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här