DEBATT

”Sverige behöver en nationell kommission om drönare”

Göteborgsföretaget Everdrone levererar hjärtstartare med självkörande drönare vid hjärtstopp. Företaget har nu inlett samarbete med larmoperatörer för att filma vid olyckor och bränder.

DEBATT. Drönare kan bidra med sjukvårdstjänster, räddningsinsatser, varuleveranser och övervakning. Men trots många innovativa drönaraktörer i Sverige släpar regelverk och stöd från myndigheter efter, skriver Transportföretagen.

I flera länder utför man redan kommersiella transporter med drönare. Vi ser en risk att Sverige halkar efter om vi inte arbetar tillsammans med en tydlig målbild. Det är helt avgörande att politiker och beslutsfattare förstår drönarbranschens förutsättningar, men också utmaningarna, och rustar det offentliga systemet samt infrastrukturen i luften och på marken för att hantera dem. Transportföretagen står med sitt nya drönarnätverk beredd att bidra till processen.

Drönare handlar om samhällsnyttiga funktioner inom polisväsende, räddningstjänst och sjukvård. Drönare handlar även om övervakning, filmning och besiktning samt leveranser av gods till företag och privatpersoner, inte minst där infrastrukturen på marken är begränsad. Ett stort antal andra användningsområden bedöms komma att uppstå under kommande år liksom att drönare och drönartjänster kommer att användas av många olika branscher. Om några år bedömer experter att drönare för persontransporter flyger både kommersiellt och för samhällsnyttan.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här