”Smart laddning av fordon blir en viktig del”

2020-01-17 06:00  

Kan elhandlaren skippas när solcellsägaren kan sälja sin el direkt till grannen? Elkraftsbranschens Johanna Lakso spår stora förändringar i energisektorn under nästa årtionde.

Artikelserie i fem delar om framtidens teknikskiften: Hur kommer vi att resa, äta och kommunicera 2030? Hur ser våra energisystem ut, och vilka it-hot väntar? Ny Teknik har frågat fem experter. Del 1: Anna Pernestål, fordonsforskare. Del 2: Mohammad Taherzadeh, professor. Del 3: Daniel Akenine, säkerhetschef Microsoft. Del 4: Johanna Lakso, Power Circle. Del 5: Magnus Frodigh, Ericsson.

Johanna Lakso är vd för elkraftsbranschens intresseorganisation Power Circle, som främst ägnar sig åt framtidsfrågor. Hon är därför van vid att sia om framtiden.

Under nästa decennium tror hon att nya affärsmodeller och nya aktörer kommer att dyka upp på elmarknaden. Med nya digitala plattformar kan villaägare med solceller sälja sin el direkt till grannen. Då kan elhandlaren förlora sin roll.

– Sådan peer to peer-handel kommer nog att börja dyka upp och den kan utmana elhandlarnas roll. Men det är inte säkert att alla elkunder vill engagera sig i sin energianvändning, säger Johanna Lakso.

Läs mer: Regeringens solcellsstöd för 2020 redan på väg att ta slut

Liksom många andra bedömare spår hon stora variationer i elpriset framöver. När det blåser och det finns gott om förnybar el kommer den att vara billig, och när det är ont om förnybar el blir den dyrare.

Med smart och automatisk styrning kan konsumentens energikostnad hållas nere samtidigt som de befintliga elnäten används så effektivt som möjligt.

– Blir vi duktiga på smart styrning behöver vi inte bygga lika mycket nya nät eller nya elproduktionsanläggningar. Då minskar både kostnaden för samhället och miljöpåverkan. Framför allt blir smart laddning av fordon en viktig del, säger Johanna Lakso.

Avbrott ska kunna upptäckas tidigare

Under 2020-talet förväntar hon sig att digitaliseringen slår igenom brett i energisektorn. I dag görs fortfarande mycket manuellt eller analogt.

En viktig del blir utrullningen av de nya smartare elmätarna som ska vara klar 2025. Mätarna ska göra det enklare för konsumenten att ta del av sina data men också att dela informationen.

– I dag är det nätägaren som mäter elanvändningen. Framöver ska i stället kunden äga sina data och kunna dela informationen med en tjänsteleverantör som kan hjälpa till med smart styrning av hemmet, säger Johanna Lakso.

Men även driften av energisystemet tror hon kommer att bli mer digital, vilket kan leda till att avbrott i nätet upptäcks tidigare.

– I dag är det vanligt att nätägaren inte vet att det har uppstått ett fel i en nätstation förrän kunden ringer och anmäler strömavbrottet, säger Johanna Lakso.

Spår en kraftig elektrifiering av transportsektorn

Med digitala mätmetoder kan även mer effekt överföras i befintliga elnät. På så sätt kan fler kunder få tillstånd att ansluta sig till elnätet.

– I dag dimensioneras systemet med hängslen och livrem. Det kan finnas flera tillfällen och ställen där det finns kapacitet som inte används, säger hon.

I övrigt spår Johanna Lakso en kraftig elektrifiering av transportsektorn. Enligt Power Circles prognos kommer varannan ny bil som säljs 2025 att vara en elbil.

Hon tror också att förnybar energi kommer att dominera energianvändningen år 2030.

– Jag tror att vi kommer att närma oss 70 procent förnybar energianvändning 2030, säger Johanna Lakso.

Johanna Lakso

Yrke: Vd för Power Circle.

Utbildning: Civilingenjör i teknisk fysik och en master i energisystem från Lunds tekniska högskola.

Ålder: 32 år.

Bor: På en gård utanför Eskilstuna.

Linda Nohrstedt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt