TECH

Då ska Tesla Optimus börja säljas – och här är konkurrenterna som Elon Musks robot får se upp för

Optimus. Tesla. Robot.
Äggstra känsliga fingrar.

Teslas humanoida robot Optimus kan gå att köpa redan i slutet av 2025, utlovar Elon Musk. Samtidigt hårdnar konkurrensen från andra robottillverkare.

Publicerad Uppdaterad

När Teslas tvåbenta, människoliknande robot Optimus såg dagens ljus 2021 uttryckte många inom techbranschen en tydlig skepsis. 2022 avslöjades fler detaljer om projektet – men utvecklingen som skett på ett år imponerade inte på experterna.

– Tittar man på mekaniken är den lite tafflig, skulle jag säga. Det är för mycket bilkonstruktion, vilket blir för klumpigt, sa Klas Nilsson, teknikchef hos det svenska robotikföretaget Cognibotics, till Ny Teknik. 

Rekordsnabb utveckling av Teslas robot

I dag, knappt ett och ett halvt år senare, har Elon Musk och hans ingenjörer hos Tesla byggt en ny version av roboten – Optimus Gen 2 – som visar en rekordsnabb vidareutveckling. Gen 2 är snabbare, lättare och kan handskas med ömtåliga föremål

På ett investerarmöte i början av veckan gav Elon Musk beskedet att Teslas Optimus-robot kan börja att säljas så snart som i slutet av nästa år, 2025, rapporterar Reuters. Musk har en historik av att ge överoptimistiska prognoser tidigare gällande produktionsstart av exempelvis nya Teslamodeller eller självkörande taxibilar, så hans löfte ska tas med ett nypa salt.

Här är Elon Musks robotutmanare

Men Elon Musks investeringar i människoliknande robotar sker vid en tidpunkt där det pågår flera andra högprofilerade satsningar inom området.

Ett färskt exempel är det amerikanska startupbolaget Figure, som på kort tid blivit en av världens mest hajpade robotutvecklare. Företagets första robot har fått namnet Figure 01. I en demonstration kan vi se hur roboten, som enligt uppgift inte är fjärrstyrd, pratar med en person, samtidigt som den ger människan ett äpple.

Figure grundades av före detta medarbetare på Boston Dynamics, Tesla och Google Deepmind. Bolaget tog nyligen in 675 miljoner dollar från bland andra Microsoft, Open AI, Amazon, Nvidia och Intel Capital, till en värdering på 2,6 miljarder dollar. 

Parallellt har även Boston Dynamics precis presenterat en uppdaterad version av sin tvåbenta robot Atlas. Andra pågående robotprojekt som blivit uppmärksammade är Digit från amerikanska Agility Robotics, och H1 som utvecklas av kinesiska Unitree Robotics

Tar sikte på fabriksgolvet

På kort sikt är förhoppningen att dessa människoliknande robotar ska kunna ta över repetitiva och farliga arbetsuppgifter som människor utför inom exempelvis tillverkning, logistik och lagerhållning.

Elon Musk säger att Teslas Optimus kommer att kunna sättas i arbete på fabriker redan i slutet av detta år. Figure, som har Microsoft och Nvidia på investerarlistan, uppger att man har tecknat ett avtal med BMW om att börja använda startupbolagets robotar i biltillverkarens fabriker i USA. 

Målet: Mer generell användning än dagens robotar

Specialiserade robotar har använts inom tillverkningsindustrin i många år, men löftet från exempelvis Elon Musk är att dessa nya humanoida maskiner ska kunna ta sig an ett bredare, mer generellt spektrum av arbetsuppgifter.

Användningen av nya ai-språkmodeller och komponenter som tal-till-text-moduler öppnar dessutom för att robotarna ska kunna röstkommunicera med mänskliga användare för att ta emot instruktioner, exempelvis.