IT-SÄKERHET

Cisco samarbetar med Nvidia – stärker cybersäkerheten med hjälp av ai

Hypershield är Ciscos nya säkerhetslösning för ai-eran.

Hypershield är namnet på en ny Cisco-lösning som ska ge molnet och datacenter ett bättre skydd när vi träder in i ai-eran.

Artificiell intelligens lyfts fram som ett framväxande hot mot cybersäkerhet. Redan i dag finns ai-teknik i verktygslådan som hotaktörerna använder för att vidareutveckla metoder och redskap för att genomföra cyberattacker.

Nätverksbolaget Cisco har precis lanserat en färsk lösning som tar sig an cybersökerhetsproblematiken med en fräsch approach.

Hypershield kan uppdaterad föråldrad hårdvara

Hypershield bygger bland annat på tekniker som hårdvaruacceleration och artificiell intelligens, och ska ge ett utökat skydd för it-plattformar i molnet och datacenter.

Lösningen ska bland annat dra nytta av maskininlärning för att snabbare få ut färska patchningar av nyupptäckta säkerhetsluckor. Hårdvaruaccelerationen görs bland annat med tekniker som data processing unit-enheter (DPU:er), programmerbara processorer i datacenter som används för att ta över tunga arbetslaster från cpu:er och gpu:er.

En fördel med upplägget, enligt Cisco, är att Hypershield gör det möjligt att skicka ut säkerhetspatchar till it-installationer som delvis består av hårdvara som egentligen är för gammal för att kunna uppdateras.

Automatisk nätverkssegmentering

Om väl en it-attack inträffar ska Hypershield kunna hjälpa till med automatiserad segmentering av nätverket. Segmentering är ett metod för att förhindra att angriparna kan ta sig vidare till från en till andra delar av systemet. 

Det kan vara en tidskrävande process att få segmenteringen på plats på rätt sätt, men Cisco lovar nu att Hypershield ska själv kunna fatta eller förslå åtgärder som bland annat tar hänsyn till policys i stora och komplexa it-miljöer.

Cisco har också jobbat tillsammans med Nvidia för att bygga cybersäkerhetsspecifika ai-modeller. Dessa modeller bygger på Nvidias Morpheus-ramverk, och ska bidra med en betydligt vassare förmåga att upptäcka avvikelser i nätverket, som kan vara tecken på skadlig aktivitet.

Hypershield ska byggas in i Ciscos säkerhetsplattform Security cloud, och kommer att släppas i augusti.