ENERGI

Klart: Vattenfall säljer halva vindkraftsparken

Vindkraft nära Öresundsbron. Arkivbild.

Den statliga energikoncernen Vattenfall har sålt 49 procent av aktierna i de tyska vindkraftprojekten Nordlicht 1 och 2 till den tyska kemijätten Basf.

Publicerad Uppdaterad

Priset på aktierna är inte känt. Men det handlar om en miljardaffär.

Den stora affären är en fördjupning av ett redan etablerat samarbete mellan Basf och Vattenfall. Det ger fossilfri elförsörjning av stora kemiska produktionsanläggningar, inte minst kring Ludwigshafen, Tyskland, skriver avtalsparterna i ett gemensamt pressmeddelande.

"Tillsammans med vår mångåriga partner Vattenfall skapar vi förutsättningar för att nå våra mål för 2030 om 25 procent lägre utsläpp jämfört med 2018", säger Martin Brudermüller, vd för Basf, enligt pressmeddelandet.

Basf köpte 2021 in sig i Vattenfalls stora nederländska vindkraftpark Hollandse Kust Zuid på 1,5 gigawatt. Den gången fanns den tyska försäkringskoncernen Allianz med i affären också.

Hur mycket Vattenfall får betalt för halva Nordlicht 1 och 2 är inte känt. Men det handlar troligen om ett par miljarder kronor.

När Vattenfall sålde brittiska Norfolk Offshore Wind Zone till tyska RWE i fjol var priset 963 miljoner pund (motsvarande cirka 13 miljarder kronor). Norfolk-anläggningarna är på 4,2 gigawatt. De anläggningar som Basf nu köper in sig i är på 1,6 gigawatt.

FAKTA

Ska ge el som täcker 1,6 miljoner hushålls behov

Vindkraftsparksområdet Nordlicht ligger 85 kilometer norr om ön Borkum i tyska Nordsjön. Det rör sig om två separata delar: Nordlicht 1 med en kapacitet på cirka 980 megawatt och Nordlicht 2 med cirka 630 megawatt.

När de båda parkerna är i full drift förväntas produktionen totalt uppgå till cirka 6 terawattimmar per år, vilket motsvarar elförbrukningen för 1,6 miljoner tyska hushåll.

Ett slutligt investeringsbeslut ska enligt planerna fattas nästa år och själva bygget av Nordlicht 1 och 2 ska inledas 2026. Målet är att de ska vara i full drift 2028.

Källa: Vattenfall