PODCAST

Så blev Nvidia nummer 1 i AI-boomen – men kan segertåget fortsätta?

Jensen Huang är den färgstarka företagsledaren som driver chipbolaget Nvidia. Hur ser Huangs vision för framtiden ut?

Från grafikkort till datacenter och nu ai-acceleratorer. Podden Allt du behöver veta om ny teknik går på djupet med chipbolaget Nvidia, som vill utveckla beräkningskraft kraftfull nog att förändra hela vår värld.

Publicerad Uppdaterad

Allt började på en diner i San Jose i USA – och i dag är teknikbolaget Nvidia en gigant i chipvärlden. Satsningen på att designa skräddarsydda gpu:er för både träning och användning av avancerade ai-modeller har gjort Nvidia till ett av världens högst värderade teknikbolag.

Vid rodret finns legendaren Jen-Hsun "Jensen" Huang, en färgstark och visionär företagsledare som älskar att berätta historier om det egna bolaget. 

I det här avsnittet av Allt du behöver veta om ny teknik djupdyker reportrarna Kalle Wiklund och Peter Ottsjö i Nvidias historia – och framtid. Hur lyckades bolaget ta steget från datorspelsvärlden till datacentren och sedan vidare mot artificiell intelligens?

Chipbolaget uppskattas ha över 70 procent av den globala marknaden för gpu:er. Samtidigt mobiliseras krafter starka nog att hota Nvidias dominans. Etablerade aktörer som AMD och Intel storsatsar också på ai-chip just nu, men den tuffaste konkurrensen kan komma från ett överraskande håll – nämligen Microsoft, tror Ny Tekniks Peter Ottsjö.

Prenumererar och lyssnar på Allt du behöver veta om ny teknik gör du genom att följa länkarna nedan till den podcastplattform du föredrar.