ENERGI

De ska bygga solcellspark i Antarktis – behöver klara vindar på 70 meter per sekund

Forskningsstationen är uppförd på berggrund, på 1 300 meters höjd. I övrigt är 98 procent av Dronning Maud Land täckt av is.

Inte ens forskningsstationen Troll i Antarktis undgår kraven på förnybara energikällor. Mitt i den vindpinade och isiga ödemarken ska Norge bygga både en sol- och en vindkraftspark.

Publicerad Uppdaterad

Norska forskningsstationen Troll klamrar sig fast på en snöfri fjällsida i Dronning Maud Land, den landsektor av Antarktis som Norge gör anspråk på. Trollstationen grundades 1989 med en provisorisk modulbyggnad och är numera bemannad med sex personer under vintern. Efter 35 år i ett av världens hårdaste klimat börjar det bli dags att byta ut de barackliknande byggnaderna.

Den norska regeringen har beslutat att bygga en ny, större anläggning där tio personer kan tillbringa vintern, och där ytterligare 55 personer kan arbeta under sommaren, som infaller från november till februari i Antarktis. Det är också under sommarmånaderna som byggnadsarbetarna kan jobba, så projektet kommer att ta flera år att slutföra.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här