INNOVATION

Finsnickarens idé lanserades av verktygsjätte: ”Folk blev skitsura”

Ola Carmonius med Domino-jiggen i sin verkstad. Jiggen består av ett bord med skenor som gör att man kan spänna fast arbetsstycket, ett trekantigt vinkelanhåll med inbyggd metallstång för att kopiera mått, ett rakt anhåll (det gråsvarta) samt själva förbindningsfräsen, som skymtar i svart och grönt baktill.

Två verktygsjättar säljer samma sorts jigg för att sammanfoga trästycken som Ola Carmonius utvecklat i sin källarverkstad i Malmö. Men sättet som ett av företagen lanserade den på fick internetanvändare att gå i taket.

Publicerad Senast uppdaterad

Uppfinnare riskerar ständigt att se sina idéer förverkligas av andra. Det var precis vad som hände finsnickaren och ingenjören Ola Carmonius i Malmö.

Den lilla träverkstaden i en källare driver han på deltid sedan 2016, när han inte arbetar som mekanikingenjör inom utveckling av medicintekniska produkter för en konsultfirma. 

– Jag har länge varit inredningsintresserad och ritade möbler utan att kunna snickra dem. Ett tag ville jag bli möbeldesigner men började i stället snickra det jag ritade, och kände att det var roligare än att rita. Det blir något av det, säger han. 

Till en början snickrade han mest möbler, ofta enligt egen design. Men i jakten på allt mer avancerade sammanfogningsmetoder och allt högre noggrannhet i utförandet kom jiggmakandet att bli en allt större del. En jigg är en konstruktion där arbetsstycket spänns fast under tiden det bearbetas av ett verktyg, för noggrannhet och repeterbarhet. 

Festool Domino

Som många andra möbelsnickare skaffade sig Ola Carmonius tidigt förbindningsfräsen Domino från tyska verktygstillverkaren Festool. Den kostar en slant, men gör det relativt enkelt att skapa dolda sammanfogningar. Verktyget fräser avlånga hål i trästyckena. En avlång träplugg och lim används sedan för att foga ihop dem.

Att göra hål i änden av ett trästycke med förbindningsfräsen Domino är svårt, eftersom anliggningsytan blir liten.

Det kräver dock en stabil anliggningsyta för att hålet ska hamna precis där man vill ha det. Vid tillverkning av till exempel tavelramar uppstår därför problem, eftersom anliggningsytan på toppen och änden av respektive trästycke blir för liten. 

Hörnen på tavelramar geras dessutom i 45 graders vinkel. Om inte pluggen har en mycket tight passform i hålen kommer de limmade ändarna att glida när trästyckena tvingas ihop. 

Ola Carmonius började därför att klura på en lösning. Den första versionen av jiggen byggde han redan 2015. Han beskriver den som ”rätt kass”. Två år senare var den andra versionen klar, men det dröjde till 2019 innan han presenterade den för en bredare publik på Youtube.

Metallstången gör det möjligt att spara måttet vid fräsningen, när det trekantiga vinkelanhållet för att fräsa trästycke nummer tv har spegelvänts. På bilden drar Ola Carmonius åt skruven som låser fast stången.
Så här fungerar Domino-fräsens förbindningssystem.

Han la även upp videon i internetforumet Festool Owners Group, där den togs emot väl. Efter inspel från en forumanvändare utvecklade Ola Carmonius även en enklare metod för att placera det andra trästycket i jiggen, efter att det första har bearbetats. Trästycke nummer två måste nämligen spegelvändas. Tidigare jiggversioner krävde specialtillverkade distansklossar – nu löste han det genom en metallpinne som låses fast i rätt läge och på så sätt möjliggör överföring av rätt mått. Någon skrev på forumet att en verktygstillverkare borde sätta jiggen i serieproduktion. 

Veritas hörde av sig

Åren gick och Ola Carmonius tänkte inte mer på saken. Tills plötsligt en dag i april 2022, då han fick ett meddelande från den kanadensiska verktygstillverkaren Veritas. Bolaget är mest känt för sina handhyvlar i den övre prisklassen.

– De hade sett min jigg och letat mycket för att hitta ägaren till idén. De frågade om den var min eller om jag snott den. Jag svarade att jag också hade letat, men att jag var 99 procent säker på att jag själv hittat på den. Ibland kan man ju ha sett en idé någonstans, men har bearbetat den så mycket att man till slut tycker att den är ens egen, säger Ola Carmonius till Ny Teknik. 

Veritas Domino Joinery Table.
Woodpeckers Mortisematch

Veritas konstaterade att Ola Carmonius inte hade något patent på uppfinningen och att de ville sätta den i serieproduktion. Representanten berättade samtidigt att de tänkte betala en royalty i form av en andel av försäljningspriset – trots att han saknade patent. 

– Jag blev sjukt glad och fick nästan läsa det två gånger. Och jag hade blivit glad även om jag inte fick en spänn, eftersom en så stor och erkänd tillverkare vill producera något jag har uppfunnit.

Veritas stöpte om hans jigg för att passa i serieproduktion. Han fick se ritningarna på förhand, men hade inte så mycket att säga till om, berättar han. 

Jiggen fick namnet Veritas Domino Joinery Table och skulle lanseras till sommaren samma år, för 369 kanadensiska dollar. I produktbeskrivningen skriver Veritas att den bygger på arbete utfört av en ”begåvad svensk designer”.

Woodpeckers gör entré

Men bara några veckor innan Veritas lanserade jiggen publicerade plötsligt den amerikanska verktygstillverkaren Woodpeckers en video. Bolaget höll på att ta fram en jigg med mer eller mindre exakt samma funktion, kallad Mortise Match, som skulle börja säljas ungefär ett halvår senare. Priset blev senare satt till 650 amerikanska dollar.

– Jag blev glad även för den. Deras version var ännu mer lik min eftersom den hade spår för Festool-skruvtvingar. Hade de låtit bli att skriva om hur de kom på den hade jag inte brytt mig, säger Ola Carmonius. 

I presentationen av Mortisematch skrev nämligen Woodpeckers, enligt Ola Carmonius, att den kom till efter att några anställda diskuterat problemet med att Domino är så svår att använda på små och vinklade trästycken, och därför tagit fram jiggen. Ola Carmonius påpekar att Festool lanserade Domino redan i mitten av 00-talet. Att Woodpeckers skulle lansera sin jigg först 2022, några år efter att han själv publicerat sin video, anser han vara lite väl mycket av ett sammanträffande.

Woodpeckers drag fick Veritas att skynda på lanseringen, och de släppte sin presentationsvideo av jiggen samma dag.

Woodpeckers presentationsvideor på Youtube fylldes snabbt av arga kommentarer som menade att de stulit idén från Ola Carmonius.

 – Folk blev skitsura, säger han. 

Anklagelserna uppmärksammades vid tillfället av verktygssajten Toolguyd

Bemöter kritiken

I ett svar på kritiken skriver Woodpeckers att de visserligen såg Ola Carmonius video i sin research, men att den bara var en av många. ”Den tidigaste liknande designen vi såg var från 2001, 18 år tidigare än den video som påstås vara upphovskällan till inspirationen”, skriver Woodpeckers och ger länkar till ett antal liknande jiggar, men som är avsedda för ett delvis annorlunda verktyg som kallas för kexmaskin. 

– Jag skiter i pengarna, men blev sur för att de inte creddade mig. Så jag skrev ett mejl till dem, men det svarade de inte ens på. Då surnade jag till lite mer offentligt i trådar online, säger Ola Carmonius. 

Ny Teknik har sökt Woodpeckers för en kommentar, men bolaget återkom inte i tid för publicering.

Du sökte aldrig patent för din idé. Övervägde du att göra det? 

– Jag vet aldrig vilken av mina uppfinningar som kommer att slå igenom och är av uppfattningen de är för dyra för en ensam snickare att ansöka om och hålla reda på och försvara internationellt. Jag har några patent sedan jag jobbade på Sony, men det var ett jäkla klyddande. Dessutom gillar jag att visa upp nya idéer. Jag bjuder gärna på det. Jag har aldrig byggt en jigg och tänkt att jag ska tjäna pengar på den, även om jag kanske ska göra det framöver med ett fräsbordsanhåll som jag håller på med, säger han. 

Inte blivit rik

Ola Carmonius har inte blivit rik på royaltypengarna från Veritas. Men de utgör heller ingen struntsumma.

– Många har frågat efter ritningar för att kunna bygga den själv. Hade jag sålt dem hade jag lätt kunnat sälja 200 stycken. Men jag har egentligen gjort bättre grejer. ”Superjiggen” har minst tio innovationer som är bättre än denna. Problemet med den är man måste kolla en video för att fatta varför den är bra. Domino-jiggen är mycket enklare att förstå och bygga – därför är det fler som vill ha ritningar till den, säger han. 

Ola Carmonius med Superjiggen.

Hade du velat göra jiggskapandet till en större del av ditt yrkesliv? 

– I början ville jag inte det, då ville jag bara bygga möbler. De flesta jiggar är dessutom så enkla till sin konstruktion att det egentligen inte behövs detaljerade ritningar. Men jag är snabb på att cadda (göra konstruktionsritningar i ett datorprogram, reds anm). Uppfinner jag något är det är det ett litet jobb att även göra ritningar och sälja. Där finns pengar att tjäna, så jag tänker att det ska bli mer av en inkomstkälla, säger Ola Carmonius.