TECH

Lag om Tiktok-förbud har röstats igenom i USA

Den amerikanska kongressens representanthus har röstat igenom ett lagförslag om att förbjuda Tiktok i USA. Arkivbild.

Den ena av den amerikanska kongressens två kamrar - representanthuset - har röstat igenom en lag som kan stoppa Tiktok i USA.

Publicerad Uppdaterad

Den andra kammaren - senaten - förväntas rösta om förslaget nästa vecka och om det godkänns går förslaget till president Joe Biden för underskrift och blir då lag.

Biden har redan sagt att han kommer att skriva på.

Förslaget ingick som en del av hjälppaketet till Ukraina, Israel och Taiwan som behandlades i representanthuset under lördagen.

I USA finns en kraftig misstänksamhet mot Tiktok och hur appens användardata kan missbrukas. Chefen för den nationella underrättelsetjänsten, Avril Haines, har sagt att Kina skulle kunna använda Tiktok för att påverka det kommande presidentvalet.

Tiktoks kommentar

Lagförslaget handlar om att bolaget Byte Dance, som är baserat i Kina, måste sälja sin ägarandel inom ett år annars förbjuds Tiktok i USA. Byte Dance hävdar att man står helt fritt från den kinesiska regeringen.

Tiktok kommenterade, enligt NPR, resultatet av omröstningen med:

"Det är olyckligt att representanthuset använder skyddet av viktigt utländskt och humanitärt bistånd för att återigen driva igenom en förbudslag som skulle trampa på 170 miljoner amerikaners yttrandefrihet".

Tiktok kommer troligen att försöka häva förslaget i domstol.