Analys: ”5g slår igenom med Iphone 12”

2020-10-14 08:02  

Apple må vara sent in i racet. Men nya Iphone 12 kommer sannolikt att få många svenskar att steget till en 5g-mobil, skriver Ny Tekniks Kalle Wiklund.

"Hi, speed" var rubriken på inbjudan till höstens stora Apple-evenemang, som hölls under tisdagskvällen. Fyra nya modeller presenterades: Iphone 12 och Iphone 12 Mini, samt Iphone 12 Pro och Iphone 12 Pro Max.

Alla nya Iphone-telefoner är utrustade med 5g-stöd. Det är goda nyheter för operatörerna, som under året har dragit igång sina första publika 5g-nät här i Sverige.

"Iphone har ett starkt grepp om Sverige"

Storkonkurrenterna Samsung och Huawei ligger i sedvanlig ordning steget före Apple när det gäller tekniken, och har redan hunnit få ut flera 5g-mobiler på den svenska marknaden.

Utbyggnaden av nästa generations mobilnät är fortfarande begränsad, men det är ingen vild gissning att Iphone 12 ändå kommer att bli telefonen som leder till ett genombrott för 5g-tekniken på konsumentsidan.

Apples grepp om mobilanvändarna är starkt – i synnerhet på våra breddgrader. 2019 hade hälften av alla svenskar en Iphone, enligt siffror från Internetstiftelsen.

Dags att uppgradera för många

En annan faktor som spelar till Apples fördel på 5g-fronten är att allt fler mobilanvändare håller fast vid sina gamla lurar längre nu för tiden. För Apple betyder det att 40 procent av alla användere inte har uppgraderat sin telefon på tre och halvt år, enligt analytikern Daniel Ives på Wedbush Securities.

Tre och ett halvt år är att jämföra med en evighet i mobilbranschen. 5g-stödet, kombinerat med en ny design och förbättrad kamerateknik, kan sannolikt få många att fundera på en uppgradering till Iphone 12, särskilt om man använder en modell från 2016 eller 2017.

Det är Apple självklart medvetet om, och har därför en saftig morot i form av ett inbytesprogram som ger en rabatt på upp till 2000 kronor om du exempelvis lämnar in en Iphone X.

Svårt att säga vad 5g ger i dag

Lanseringen av Iphone 12 Mini, som har oled-skärm och samma A14 Bionic-chip som övriga nya Iphones, betyder också att Apple har en 5g-modell för drygt 9 000 kronor. Det är fortfarande förbaskat mycket pengar, men priset är ändå lägre än motsvarande för andra premiumtelefoner med 5g-teknik från Apple, Samsung och Huawei.

Men det var en viktig fråga som Apple inte riktigt hade ett bra svar på under kvällen: "Vad kan en 5g-telefon göra i dag som min gamla 4g-mobil inte klarar av?".

5g-nätet är fortfarande under utbyggnad, och det kommer att dröja innan tekniken når sina fulla potential. Kanske kan Apple, med sin starka ställning hos operatörer och apputvecklare, driva på både utbyggnaden av 5g-nätet och utvecklingen av nya tjänster som kräver den typen av hastigheter som bara 5g kan erbjuda.

Kalle Wiklund

Mer om: Apple Iphone 12

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt