Sveriges första publika 5g-nät är igång

2020-05-25 07:42  
Foto: Jonas Ekströmer / TT

Tele2 aktiverade på söndagen Sveriges första publika kommersiella 5g-nät. Företaget hann därmed före Telia och Ericsson, som ska presentera sitt nya nät på måndag.

”I dag är en stor dag när vi på Tele2 kan presentera Sveriges första 5g-master i Stockholm, Göteborg och Malmö. Jag är oerhört stolt över att vi öppnar portarna till det som kommer bli Sveriges första riktiga och mest omfattande 5g-nät”, sa Anders Nilsson, vd på Tele2-koncernen, under söndagen, enligt ett pressmeddelande.

I Stockholm blir det tillgängligt under söndagen, medan det dröjer till den 24 juni innan det blir tillgängligt i Göteborg och Malmö. 5g-nätet tillåter hastigheter på över 1 gigabit per sekund, vilket enligt Tele2 är upp till fyra gånger snabbare än dagens 4G-nät.

Snabbare svarstid

För detta krävs dock att man har en mobiltelefon med 5g-kapacitet, vilket de allra flesta mobiltelefoner saknar i dag.

För Tele2-kunder med obegränsad surf kommer växlingen till 5g ske automatiskt, i Stockholm redan under söndagen, säger Tele2:s nätchef Björn Lindberg till TT.

– Det handlar om att man kan uppnå högre topphastigheter, och svarstiden blir även kortare. Det möjliggör en massa tjänster som man bara har kunnat göra via fast nät tidigare, som nu också går via mobilnätet.

Viktigt vara först

Telia och Ericsson har kallat till pressträff på måndag för att presentera sitt första kommersiella 5G-nät, som troddes bli det första att lanseras i Sverige. Men nu hinner alltså Tele2 före.

TT: Hur viktigt var det för er att vara först?

– Vi var först att lansera 4g nationellt i Sverige, nu blir vi det också med 5g. Så det är klart att det är viktigt att visa för våra kunder i dag, som tycker det är viktigt att kunna testa tjänsterna. Därför är vi redo nu att köra i gång det här.

Nästa steg blir att göra nätet tillgängligt för fler.

– Det fortsätter att rulla ut under året. Nu kommer det ta ett tag innan hela Sveriges befolkning får tillgång till 5g, men det här är startskottet som vi jobbat för en längre tid.

Läs mer: Corona försenar 5g i Spanien – men Sverige håller planen

Enligt Björn Lindberg är det inte enskild leverantör som står för tekniken, utan det är en ”blandning av leverantörer som gör det möjligt” för Tele2 att erbjuda 5g. Bland annat stora företag som Huawei, Nokia och Ericsson, men även flera andra, säger han.

– Vi brukar inte nämna någon enskild, eftersom det är så pass många som är med och levererar.

I juni lanserar även operatören Tre sitt 5g-nät, bland annat i delar av Malmö, Lund, Uppsala och Stockholm. Likaså siktar Telenor på att lansera de första 5g-tjänsterna under 2020.

Viktigt för industrin

Jens Zander, professor i radioteknik vid KTH, sade i en intervju med TT tidigare i år att den genomsnittliga användaren inte lär märka några större skillnader vid förändringen till 5g inledningsvis.

I huvudsak är det industrin, i form av uppkopplade prylar, självkörande bilar med mera som kommer att behöva det kraftfullare nätet, det som kommit att kallas sakernas internet. Även rejält folktäta regioner i Asien med kapacitetsbrist i näten, kommer ha mer nytta av 5g – i Sverige har vi en bra bit kvar innan taket är nått, enligt Jens Zander.

5g bidrar inte heller till någon bättre täckning på platser där uppkopplingen redan är bristfällig.

– Hårdraget är det i stan som man får mest nytta av den nya tekniken, sade Jens Zander.

Fakta: från 1G till 5G

1G lanserades i Sverige 1981 och innebar ett nät där personer kunde ringa till varandra med trådlösa telefoner. 2G som kom elva år senare möjliggjorde sms, och vid 3G:s intåg 2004 blev det fart på internetsurfandet i mobiltelefonen.

2009 kom 4G-näten till Sverige, vilket gjorde mobilsurfandet betydligt snabbare. Det fick till följd att många sms och telefonsamtal flyttade över till meddelandetjänster som Messenger eller Whatsapp.

Och nu är det alltså dags för nästa steg: generation fem, eller 5G. På flera håll i världen har tekniken redan börjat ta över, och i Sverige ska Post- och telestyrelsens (PTS) auktion för vårt 5G-nät ske med start 10 november.

Auktionen ska ge upp till fyra tillståndshavare möjlighet att förvärva 5G-frekvenser i de så kallade 3,5 GHz- och 2,3 GHz-banden.

5G möjliggör betydligt snabbare trådlös dataöverföring, med en maxhastighet på 10 gigabit per sekund. Det motsvarar det allra snabbaste fasta bredbandet som privatpersoner i Sverige kan beställa i dag. Den maximala hastigheten på ett 4G-nätverk är 100 megabit per sekund – 5G har alltså en maxhastighet som är 100 gånger högre.

Mer om: 5G Tele2

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt