Här är Iphone 12 och Iphone 12 Mini

2020-10-13 21:17  

Nya Iphone 12 och Iphone 12 Mini bjuder på ny design, bättre kameror - och stöd för 5g.

Efter månader av rykten och spekulationer, nu har Apple lanserat nya Iphone 12 och lillebrorsan Iphone 12 Mini. Årets mest iögonfallande nyhet är att telefonerna har fått en uppdaterat design. I praktiken innebär det att de nya telefonerna har ett lite kantigare utseende som för tankarna till Ipad Pro eller Iphone 4 och 5.

Iphone 12 får ny design

Skärmarna, som är på 6,1 tum hos Iphone 12 och 5,4 tum hos Iphone 12 Mini, har smalare kanter än fjolårets Iphone 11, och ska dessutom vara betydligt tåligare tack vare ett nytt material med mikroskopiska keramiska kristaller som Apple har utvecklat tillsammans med slkärmtillverkaren Corning, känt för sina Gorilla Glass-skärmar.

Apple gjorde ett stort nummer av att alla Iphone 12-modeller är utrustades med 5g-teknik. Mycket tid har lagts på antennutveckling för att optimera anslutningen och skapa maximal hastighet med minimala svarstider, enligt Apple. I USA har Iphone 12 och 12 Mini stöd för millimetervågor, men Apple lovar att Iphone 12 ska erbjuda "den bredaste 5g-täckningen" i världen. Exakt vad det innebär i form av frekvensband är inte klartgjort i nuläget.

5g-stödet ska ge både snabbare ner- och uppladdningar, face time-video i hd-kvalitet och lägre latens, bland annat. Operativsystemet Ios har också optimerats för 5g-tekniken, bland annat genom att Apple har lagt till ett nytt smarta data-läge, som gör att telefonen automatiskt ska gå över till 4g-anslutning för att spara på batteriet när 5g-hastigheter inte behövs för appar eller strömmat innehåll, exempelvis.

Första 5 nm-processorn i mobil

Det nya mobilchipet A14 Bionic är en systemprocessor tillverkad med en 5-nanometersprocess. Den sexkärninga processorn dök först upp i nya Ipad Air, och kommer nu att sköta beräkningskraften i alla fyra Iphone 12-modeller. Apple utlovar att den nya processorn ska ge bättre prestanda på alla fronter, och lyfter särskilt att den kan ge 50 procent bättre grafikprestanda jämfört med närmaste Android-konkurrenter.

Uppdaterat kamerasystem

Iphone 12 och 12 Mini har ett kamerasystem med två kamerasensorer. Systemet består av en ultravidvinkelkamera och kamera med vidvinkel och ƒ/1,6-bländare. Apple har lagt mycket kraft på att förbättra stödet för ett särskilt nattläge, som ska ge bättre bilder i mörka miljöer. Objektiven ska kunna ta in 27 procent mer ljus än fjolårets Iphone 11. En smart hdr 3-funktion använder dessutom maskininlärning för att justera vitbalans, konstrast och färgmättnad i bilderna. Fotoexemplen som visades upp under Apples lansering såg mycket lovande, men det återstår att se om Apple lyckas leverera en vassare kamera än storkonkurrenterna Samsung och Huawei.

Så mycket kostar Iphone 12 och 12 Mini

Prislappen för Iphone 12 startar på 10 000 kronor, medan Iphone 12 Mini kostar från 8 700 kronor. "12:an" når svensk butik 23 oktober, medan Mini-modellen kommer 13 november.

Kalle Wiklund

Mer om: Apple Iphone 12

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer