Sony och Honda i nytt elbilssamarbete – då släpps första bilen

2022-03-07 11:46  

Ett nytt branschöverskridande samarbete som ska begåva världen med ytterligare elbilar. Nu meddelar Sony och Honda att de ingår ett partnerskap kring elbilsutveckling.

När Sony visade upp en elbil på CES-mässan 2020 var det mer en konceptstudie för framtidens underhållning – en bil. Och eftersom det inte framstod som att det skulle bli något mer än så – avfärdades bilplanerna.

Men så i år var man åter igång på CES. Utöver att man visade en ny bilmodell, avslöjades även att man sjösatt en ny division för mobilitet.

Och nu står det klart att Sony kommer ta hjälp av Honda för att realisera sina elbilsplaner. I ett gemensamt uttalande sade de båda företagen att de ämnar skapa ett samriskbolag i år och att målet är att en första modell från detta ska lanseras 2025.

Honda kommer vara de som bygger bilen, medan Sony är ansvariga för att utveckla en plattform kring mobilitetstjänster. Dock kommer bilarna att bära ett eget namn, vilket i skrivande stund inte är klart vad det blir.

– Vår intention är att bygga på vår vision om att göra ”mobilitetsområdet emotionellt” samt att bidra till utvecklingen av mobilitet centrerad kring säkerhet, underhållning och användbarhet, säger Kenichiro Yoshida, vd för Sony Group, i ett uttalande.

Apple och Xiaomi som konkurrenter

Ingen information om hur mycket pengar de båda företagen går in med finns i dagsläget, utan det enda som konkret är sagt är att bilarna kommer byggas i Hondas fabriker.

Den japanska biltillverkaren har sedan tidigare även en allians med GM runt utvecklingen av elbilar, det ligger dock utanför den här affären. 

Sony har visat stora elbilsambitioner, men man är inte ensam bland konsumentteknikföretagen att spänna bågen. Dels har det ryktats om att Huawei har planer om att köpa sig in i branschen och dels satsar Xiaomi stort på elbilsutveckling. Därtill har det länge ryktats, spekulerats och skrivits om Apples elbilssatsningar.

Felix Björklund

Mer om: Sony Honda

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt