Sony storsatsar på elbilar – med suv och nya bolaget Sony Mobility

2022-01-05 12:39  

Sony växlar upp sin elbilssatsning med färsk bilmodell och en ny företagsgren inom mobilitet. Fokus ligger på säkerhet, underhållning – och 5g.

Artikeln är uppdaterad

För ganska exakt två år sedan överraskade Sony världen genom att visa upp en eldriven konceptbil under teknikmässan CES i Las Vegas, USA.

Visade upp två elbilar

Nu är den japanska teknikjätten redo att ta projektet till nästa nivå. 

Vid öppningen av årets upplaga av CES, som äger rum just nu, slog Sony på stora pr-trumman och visade upp inte mindre än två elbilsmodeller under ett påkostat pr-jippo.

Läs mer: 100 mil på en laddning – Mercedes nya elbil är imponerande effektiv

Men den stora överraskningen under presskonferensen var att Sony också startar ett nytt dotterbolag, Sony Mobility. Verksamheten ska dra igång under våren 2022, med ambitionen att testa möjligheten att ge sig in den snabbväxande marknaden för elbilar.

Vision-2 02 har en avskalad, futuristisk design. Foto: Press

"Med hjälp av våra stora kunskaper inom bildbehandlings- och sensorteknik, molnlösningar, 5g och underhållningsteknik, tror vi att Sony är väl positionerat för att kunna omdana vad mobilitet innebär", kommenterade Sonys vd Kenichiro Yoshida satsningen.

Suv med sju säten och två elmotorer

Tillbaka till elbilarna. Under tisdagen visade Sony upp två prototyper: Den Tesladoftande sedanen Vision-S Ev, samt en helt ny suv vid namn Vision-2 02. 

Vision-2 02 är en sjudörrars suv med två elmotorer. Foto: Press

Mest uppmärksamhet har suv-prototypen Vision-2 02 fått. Bilen är utvecklad på samma plattform som Vision-S 01, en konceptbil som Sony har testat på europeiska vägar sedan i december 2020.

Inga uppgifter om räckvidd – än

Sony är snåla med detaljerna, men det vi vet är att Vision-2 02 är fyrhjulsdriven, har sju säten och är 4,85 meter lång. Bilen kommer med två elmotorer om 200 kW, en på vardera axel.

Läs mer: Tronskifte: Nu är Toyota större än GM i USA

Uppgifter om räckvidd och acceleration saknas, men konceptbilen Vision-S 01 har en liknande uppsättning elmotorer och klarar av noll till km/h på 4,8 sekunder, och har en toppfart på 240 km/h.

Styrs med röster och gester

Kabinen i Vision-2 02 har en minst sagt avskalad och futuristisk look. Instrumentpanelen utgörs av tre stora skärmar, som kan styras med såväl gester som röstkommandon. 

Skärmar, skärmar – och åter skärmar. Så här ser Sonys vision av framtidens bilar ut. Foto: Press

Sonys ambition är att använda sina djupa kunskaper inom konnektivitet för att förverkliga sin vision om morgondagens bilar. Vision-2 02 är exempelvis utrustad med en stor drös sensorer, bland annat i form av cmos-kretsar och lidar, som samlar in realtidsdata till ett avancerat förarstödsystem.

Läs mer: Analys: Volvos vd-val får betraktas som en skräll

Inuti kabinen finns en så kallad time-of-flight-kamera (3d-kamera) som läser av förarens ansiktsuttryck och kroppsrörelser för att mäta koncentrationsförmåga och trötthet. 

Kameran kan också skilja olika passagerare, och gör det möjligt att styra bilens underhållningssystem med gester. Förutom skärmarna på instrumentpanelen finns nämligen två skärmar på baksidan av förar- och passagerarstolarna. 

Sony testar självkörande bilar

Inbyggt 5g-stöd innebär att bilen kan ta emot trådlösa mjukvaruuppdateringar (over-the-air) samt fjärrstyras – vilket är en funktion som Sony utvecklar med sina samarbetspartners i skrivande stund. Framtiden är självkörande, och enligt Sony testar man också ett självkörande system på nivå två (delvis automatiserad körning) på europeiska vägar just nu.

Om, och i så fall när, vi får se en massproducerad bil som bygger på Vision-2 02 återstår dock att se.

Kalle Wiklund

Mer om: Sony 5g

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt