Interstellär meteor hemlighölls av USA – bekräftar observationen nu

2022-04-20 13:13  

Eldbollen 2014 var sannolikt det första interstellära objektet som har observerats – men informationen hemligstämplades. Nu har amerikanska försvaret bekräftat forskares observationer.

Det finns olika teorier om förbipasserande Oumuamua var ett artificiellt skapat objekt eller av naturligt ursprung – exempelvis ett isberg av kväve.

Oavsett ansågs det 2017 vara den första observationen av ett interstellärt objekt, alltså med ursprung i ett annat stjärnsystem.

Oumuamua var den första interstellära besökaren till vårt solsystem. Enligt forskning publicerad i Nature förra året mäter bjässen cirka 400 meter. Foto: NASA

Nu visar det sig dock att en meteor som löstes upp i jordens atmosfär 2014 med största sannolikhet var det första interstellära objektet som har observerats. Det skriver Live Science och Vice. Föremålet tros ha mätt cirka 45 cm tvärs över och höll en hastighet på över 210 000 km/h.

Harvardforskare: Ursprung utanför vårt solsystem

Enligt Harvardforskarna Avi Loeb (som har forskat om just Oumuamua) och Amir Siraj tyder den höga farten i kombination med banan att föremålet med 99,99 procents sannolikhet hade sitt ursprung utanför vårt solsystem, i en annan del av Vintergatan.

Abraham “Avi” Loeb är professor på Harvard University i Cambridge, Massachusetts. Foto: Lotem Loeb

Abraham (Avi) Loeb är forskat om just Oumuamua och dess ursprung – läs Ny Tekniks intervju med honom här.

Trots den blygsamma storleken kunde eldbollen som uppstod vid inträdet den 8 januari 2014 ses över Papua Nya Guinea.

Skälet till att uppgifter om händelsen har dröjt är att amerikanska myndigheter hemligstämplade information under tre år. Och en vetenskaplig artikel från 2019 som argumenterar för det främmande ursprunget utgick från data som ännu inte var tillgänglig för allmänheten. Därmed kunde utomstående inte genomföra en referensgranskning inför publicering i en vetenskaplig tidskrift.

Nu har rapporten publicerats på Arxiv, en databas för digital förhandspublicering av ännu ej granskade vetenskapliga artiklar.

US Space Command bekräftar i pm

I början av april i år bekräftade amerikanska försvarsmaktens militärkommando för rymdfrågor, United States Space Command via Twitter att forskarnas beräkningar 2019 anses vara exakta nog för att bekräfta ursprunget utanför vårt solsystem. I Twttertråden publiceras ett pm daterat i mars 2022 underskrivet av John E Shaw, biträdande befälhavare för USA:s rymdstyrka USSF.

John Edgren

Mer om: Rymden

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt