Se det märkliga resultatet när ferrofluid möter en magnet

2021-10-11 15:37  
Foto: The Action Lab (Youtube)

Har du alltid undrat över vad som skulle hända om ferrofluid möter en magnet ovanpå en supraledare? Svaret platsar som specialeffekt i vilken superhjältefilm som helst.

En ferrofluid är en vätska som består av järnpartiklar i nanostorlek. Varje partikel är belagd med ett surfaktant, ett ämne som sänker ytspänningen, för att hindra vätskan från att klumpa ihop sig.

Ingenjören James Orgill, som jobbar med forskning och utveckling på Intel i USA, är också Youtuber och driver kanalen Action Lab. Där brukar han publicera olika former av udda experiment.

I ett avsnitt undersöker han vad som händer när ferrofluid möter magneter och supraledare. Coolast blir det när han häller en liter ferrofluid ovanpå en kraftfull neodymmagnet, med 450 kilograms dragkraft. Resultatet är inte helt olikt Venom-figuren i Spiderman-filmerna.

Döm själv:

Linda Nohrstedt

Mer om: Magnet Fysik

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer