Möt skärmhålet – Samsung och Huawei släpper nya mobiler utan notch

2018-12-11 10:30  

Båda mobiljättarna har visat upp telefoner där kameran sitter i en utskärning i skärmen. Designen ska ersätta "notchen" som många telefoner numera använder sig av.

Skärmkriget mellan Huawei och Samsung trappas upp. Åter igen har de konkurrerande mobilföretagen valt att visa upp sina nya, snarlika telefoner på samma dag.

Varken Samsungs nya Galaxy A8s eller Huaweis Honor View20 är egentligen något att skriva hem om. Det är mobiltelefoner i mellanprissegmentet – men det är här som mobiltillverkarna testar en ny skärmdesign.

Telefonerna har heltäckande displayer, men istället för att lägga kameran i en liten nedskjutande "notch", som de flesta mobiler sedan Iphone X valt att köra på, sitter den inbäddad i en liten utskärning i skärmen. Detta skärmhål är tänkt som ett steg mot en mindre störande lösning för telefonens selfiekamera.

Läs mer: Analys: ”Apple gör inte längre en Iphone vi bara måste ha”

För svensk del är Samsung lansering mest intressant ur ett trendperspektiv. Galaxy A8s verkar riktad mot den kinesiska marknaden, men det finns rykten om att det kommande flaggskeppet Galaxy S10 kan få ett likadant skärmhål, enligt The Verge. Samsung säger att de på sikt jobbar för en lösning där kameran inte syns alls. Det skulle exempelvis kunna betyda att sensorn är inbäddad i skärmen, men det återstår att se.

Honor View20 har däremot siktet inställt på Europa. Mobilen, som dessutom är Huaweis första med en 48 megapixelkamera, ska böra säljas här den 22 januari. Nästa vecka väntas dessutom en lansering av mobilen Nova 4 som har en liknande skärmdesign och den kommer sannolikt att dyka upp i Sverige så småningom.

Simon Campanello

Mer om: Samsung Huawei

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer