Populärteknik

Fem djur som genom historien anlitats som spioner

Foto: SCOTLAND: The Big Picture
Foto: SCOTLAND: The Big Picture
Foto: Mikael Gustafsson/N/TT
Foto: Mikael Gustafsson/N/TT

Att sprida bomber, skapa levande avlyssningsapparater och leverera meddelanden är bara några saker som människan använt djur till.

Publicerad

Efter att en vit val med utrustning upptäckts i Norge startade misstankarna om spioneri: avsändare i St Petersburg i Ryssland. Men senare visade det sig att det antagligen inte alls handlade om någon spionval. Djuret tros nu istället vara en ”terapival” som hjälpt ryska barn med psykisk ohälsa. Men misstankarna slutar inte där, och kanske får vi aldrig veta sanningen. Den vita valen är hur som helst inte det första djuret som påstås spionera. Till exempel så anlitade försvaret sälar för ubåtsspaning under andra världskriget och lärde dem att fästa markörer på fiendens ubåtar.

Popular Science listar fem olika djur som använts som verktyg vid spioneri och krig.

Duvan

Fågeln har fått människans största förtroende som medlare i flera årtusenden. Vanligtvis fästes ett meddelande vid duvans ben eller via kapslar inbäddade i duvans kropp. Men en del tog det ett steg längre. 1907 utrustades duvor med små kameror som användes av militären. Under andra världskriget övervägde brittiska tjänstemän att använda duvor för att sprida eldningsanordningar, men tekniken utvecklades aldrig vidare.

Fladdermusen

1941 kom en man vid namn Lytle Adams fram med förslaget att placera bomber på fladdermöss. Hans förklaring löd ”Tänk att tusentals bränder bryter ut samtidigt i cirklar med sex mil i diameter för varje bomb”. Idén ansågs värd att testa av National Research Defense Committee vars medlemmar verkade nästintill lika övertygade som Lytle själv. I mars 1943 började testerna av mexikanska fristående fladdermöss i ett projekt kallat Project X-Ray där bomber fästes på däggdjuret. Testerna gick sådär, Lytle och hans projektmedlemmar stötte på flera tekniska problem, och råkade sätta eld på minst en byggnad och en bil av misstag. I december samma år lades testerna ned och inte långt efter introducerades ett annat sätt att hantera bomberna på som visade sig mycket mer lyckat. Det involverade inte heller djur.

Katten

Under 60-talet arbetade CIA hårt för att göra huskatten till en levande avlyssningsapparat, under namnet "Operation Acoustic Kitty". Medan katten besökte veterinären passade man på att fästa en mikrofon i örat. Till den hörde även en sändare som placerades i huvudet på katten och en tunn tråd som gick mellan kroppen och svansen som skulle fungera som en antenn. Tanken var sedan att katterna skulle skickas till Kreml, Moskva för att i hemlighet fånga upp information. Men precis som många andra husdjursprojekt så blev även detta avblåst, efter att den första radiokatten blev påkörd. Dessutom var katterna sällan samarbetsvilliga. Och som många av oss redan vet så gör katten som den vill i slutändan.

Delfinen

Det råder ingen tvekan om att testerna med både fladdermössen och katterna blev mestadels misslyckade, men ett djur som faktiskt haft väldigt framgångsrik karriär som spion är delfinen. Under 60-talet briljerade de med sin otroliga förmåga att hitta förlorade föremål och upptäcka minor i vattnet. Men här ska även sjölejon få vara med och dela på äran, som utsetts till utmärkta kandidater för uppdraget att identifiera misstänksamma simmare. I dagsläget har The U.S. Navy cirka 75 delfiner och 50 sjölejon i tjänst i sin anläggning i San Diego.

Robotinsekten

Det är inte helt omöjligt att sätta kameror på riktiga insekter, men dagens experter har annat i tankarna. En fjärrstyrd kamera som ser ut som en insekt ska göra tekniken mindre komplicerad att genomföra med goda resultat, oavsett om det handlar om enkel avlyssning eller videoinspelning. Dessa skulle så småningom kunna ersätta delfiner och sjölejon för undervattensspaning.

Allt eftersom kännedomen av spioneriet blev större så har det satt djurlivet i en del knipor. Den iranska regeringen har tidigare hävdat att en ekorrefamilj samlade in data eftersom de befann sig vid en kärnteknisk anläggning. Det sägs även att en apa hängdes under Napoleonkrigen i Frankrike efter att den blivit anklagad för att jobba för fienden.