Köttjätten Scan satsar på vegetariskt i sortimentet

2019-11-19 12:00  
Scan är känt för sina kött- och charkuteriprodukter. Men nu vill koncernen börja tillverka vegetariska köttsubstitut. Foto: Pixabay

HK Scan vill börja utveckla och sälja växtbaserade proteinprodukter. Köttkoncernen ser en växande marknad för vegetariska köttsubstitut.

(Uppdaterad)

Finskägda HK Scan, med varumärken som svenska Scan, är känt för sitt tydliga köttfokus. Men nu vill koncernen trampa ny mark. I samarbete med finska Hes-Pro Oy, som ingår i samma koncern som snabbmatskedjan Hesburger, ska HK Scan börja utveckla och tillverka växtbaserade proteinprodukter. Lansering ska ske redan under första halvåret 2020, till en början i Finland.

Bakgrunden till beslutet är förändringar i konsumenternas köpbeteende med en ökad efterfrågan på växtbaserat protein som följd. Men det betyder inte att Scan är på väg att sluta tillverka köttprodukter, klargör vd Tero Hemmilä i ett pressmeddelande.

– Ansvarsfullt producerat kött och köttprodukter kommer att fortsätta vara kärnan i HK Scans verksamhet, men för att skapa en bredare bas för vår framtida tillväxt vill vi vara aktivt närvarande i nya konsumenttrender, säger han.

Läs mer: De kan pressa ned priset på odlat kött

Hes-Pro ska tillverka de växtbaserade produkterna vid en ny anläggning i finska Kaarina. Tillverkningen kan senare utökas till fler platser.

Exakt vad det handlar om för slags vegetariska produkter, och vilka växtbaserade proteiner de ska baseras på, framgår inte av pressmeddelandet. När Ny Teknik ställer frågan direkt till HK Scan uppger de att denna information ännu inte är publicerad, men att de växtbaserade proteinprodukterna inte ska vara sojabaserade. Mer information ska komma närmare lanseringen.

Ania Obminska

Mer om: Livsmedel Protein

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer