Företag vill ha renare lastbilar

2018-04-18 11:30  
Foto: Shutterstock/IBL

Det blåser upp till stormig strid på EU-nivå mellan lastbilstillverkare i bland annat Sverige och en rad andra svenskkopplade företag, däribland Ikea.

De senare finns bland dem som vill att EU-kommissionen lägger fram krav på att utsläppen ska minska mer än tre gånger så mycket som lastbilsbranschen föreslagit.

Bakgrunden är att kommissionen i mitten av maj ska lägga fram ett förslag om tuffare utsläppskrav på nya lastbilar från 2025. I det ivriga lobbyarbetet inför förslaget har läckta dokument visat att lastbilstillverkarnas samarbetsorganisation Acea tycker att kraven ska vara att mängden utsläppt koldioxid från nya lastbilar minskar med 7 procent till 2025 och 16 procent till 2030.

Läs mer: Deras lastcykel ska ge miljövänliga leveranser

Men i ett brev som bland annat skickats till kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker och förste viceordförande Frans Timmermans, och som TT tagit del av, skriver 35 stora företag att de vill gå mycket längre och få till 24-procentiga minskningar till 2025. Bland de svenskkopplade företagen som står bakom kravet finns Ikea, restaurangkedjan Max, butikskedjan Cervera, livsmedelsföretaget Polarbröd samt evenemangsbolaget Live Nation.

Företagen ber också om en ambitiös plan, med unionens klimatmål för 2050 som bas, för att bara lastbilar som inte ger några utsläpp alls ska få säljas i EU.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer