Ny studie: Gå ner i arbetstid gör dig mer stressad

2018-01-29 13:17  
”För arbetsgivarna är det här en ren vinstaffär”, säger Marina Åman, andre vice ordförande för Unionen, om deltidsarbete på arbetsplatser. Foto: Eric Anthony Johnson, Weedezign / Alamy

Det är arbetsgivaren som vinner på att personal går ner i arbetstid, menar Unionen. Endast tre av tio som jobbar deltid anser att deras arbetsbörda har minskat, enligt en undersökning från fackförbundet.

Många tjänstemän som gått ner i arbetstid för att exempelvis ta hand om barn, upplever ändå inte att deras arbetsbörda har minskat, uppger Unionen i en ny rapport.

Bara tre av tio säger att deras arbetsbörda minskar i den grad som de går ned i arbetstid. Unionen menar att deltid i praktiken innebär intensivare arbetsdagar för den anställde.

”För arbetsgivarna är det här en ren vinstaffär. De betalar ut mindre i lön, samtidigt som lika mycket arbete blir gjort”, säger Marina Åman, andre vice ordförande för Unionen, i ett pressmeddelande.

Läs mer: Tipsen: Så lämnar du jobbet på jobbet

Torbjörn Åkerstedt, stressforskare på Karolinska institutet och Stockholms universitet, tror att Unionen har rätt.

– Som deltidsarbetande har du ändå nästan samma krav på dig som innan. På ett kontorsjobb har man ju arbetsuppgifter som måste göras, det är väldigt svårt att plocka bort exakt så mycket som behövs, säger han till TT.

Många undersökningar visar att människor mår sämre av att jobba deltid.

– Vi vet att deltidsarbetande är sjukare än heltidsarbetande. Man har ju ett skäl till att man jobbar deltid. Ett skäl kan vara att man måste ta hand om massor av saker hemma. Det innebär man får en ökning i total arbetsmängd istället.

Visst kan man säga att arbetsgivaren ska skärpa sig och analysera arbetsuppgifterna, menar Torbjörn Åkerstedt.

– Men det är svårt. Det måste ske en dialog mellan arbetstagaren och arbetsgivaren så att det blir väldigt tydligt vilka uppgifter som går att ta bort.

Mer om: Stress Arbetstid

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt