Coach ger chefen driv

2011-08-02 10:45  
Thomas Skärnell

- Du ska kunna dö för din idé. Eller åtminstone få sparken. Det säger coachen Thomas Skärnell. Han hjälper chefer att hitta sin drivkraft.

<p>Medan managementkonsulten talar om för chefer vad de ska göra, hjälper coachen chefer att frigöra sin kapacitet.</p> <p>- Drivet som du får av att hitta det du brinner för är vad som skiljer medioker från framgångsrik, säger Thomas Skärnell och berättar att ett flertal av hans adepter har gått vidare till riktiga toppjobb.</p> <p>Coachen ska hålla inne med sina egna åsikter och värderingar. Det är det svåraste, säger Thomas Skärnell. </p> <p>Han var enligt sig själv ingen vidare ingenjör, men desto bättre som chef, jobbade många år i teknikbolag, för att sedan slå sig på att utveckla andra i chefsrollen.</p> <p>Hans erfarenhet är att kvinnor har mycket lättare än män att hitta drivkraften och följa sitt hjärta, men behöver hjälp med att stå på sig, eftersom män i ledningsgrupper gärna hemfaller åt att förringa kvinnors kompetens. </p> <p>* Vad ger du för råd till din dotter, som är nybliven civilingenjör?</p> <p>- Mitt jobb är inte att ge goda råd.</p> <p>* Ska du inte åtminstone upp-mana henne att skaffa en coach?</p> <p>- Hon använder mig och det fungerar jättebra. Vanligtvis är det svårare ju närmare man står varandra.</p>

Det här är coachning

Coachen har en speciell frågeteknik, som lockar fram vad personen verkligen vill göra. Aldrig ja och nej-frågor. Aldrig värderande, säger Thomas Skärnell och ger ett exempel.

- Jag ställer frågan: Vad är anledningen till att du gör så här? Det får klienten att tänka efter. Jag säger inte: Varför gör du inte så här? Det implicerar att jag tycker att klienten har gjort fel. Jag kan fråga: Hur skulle resultatet bli om du gjorde på ett annat vis? Men inte: Skulle det bli bättre om du gjorde det annorlunda?

Elisabeth Vene

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt