Efter larmet om mikroplast: Nu kommer lekplatser med kork

2019-01-16 17:30  

Gummimattor på lekplatser kan släppa ifrån sig mikroplast som till slut hamnar i hav och sjöar. Ett svenskt företag har utvecklat ett alternativ: Underlag av kork.

Gummimattor används på lekplatser och skolgårdar för att minska risken för skador om barnen faller när de leker. Nackdelen är att mattorna kan läcka små partiklar av plast.

Mikroplast är ett miljöproblem som har uppmärksammats allt mer på senare tid. När plastpartiklarna hamnar i sjöar och hav kan fiskar och andra vattenlevande organismer äta dem och ta skada.

Nu har det svenska företaget Nordic Surface tagit fram en ny lösning, baserad på kork, som har testats på en lekplats på Värmdö.

”Extremt dränerande” underlag

Företaget framhåller att kork är ett helt naturligt material utan gifter, mikroplaster eller hormonstörande ämnen, samt att kork luktar mindre än gummibaserade underlag och att ytan inte blir lika varm som gummiasfalt.

Produkten, som kallas Corkeen Play, baseras på spillmaterial från korkprodukter tillverkade av kork från korkek. Den består till 90 procent av kork och 10 procent av bindemedlet elastan.

Läs mer: Studie visar: Lekplatser läcker mikroplast

Beläggningen utgörs av två skikt, ett sviktande baslager och ett fast toppskikt. För bästa resultat bör underlaget platsgjutas, enligt företaget.

Nordic Surface beräknar att korkmattan har en livslängd på tio år. Därefter kan den malas ned och återanvändas på gångbanor.

Läs mer: Nya rön om mikroplast: ”Det är inte okej”

Enligt företaget är kork extremt dränerande och bidrar därmed till lägre belastning på dagvattennätet vid ihållande regn.

Linda Nohrstedt

Mer om: Mikroplast Skydd

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer