Studie visar: Lekplatser läcker mikroplast

2017-06-29 11:31  

Gummiunderlag som ska skydda barn från skador vid fall på lekplatser och skolgårdar kan skada djurlivet. Ett examensarbete från Lunds universitet visar att underlagen läcker mikroplast.

Mikroplast är ett problem som får allt större uppmärksamhet. Fiskar och andra djur i haven tror att mikroplasten är mat och äter den. Det kan göra att djuret både svälter och får i sig gifter.

Tidigare har man trott att ytorna på de gummibaserade ytor som läggs som fallskydd och multiplaner på skolgårdar och lekplatser var relativt stabila. Men examensarbetet visar att så inte är fallet.

I undersökningen har antalet lekplatser i Lomma tätort kartlagts. Ungefär var tionde har en gummibaserad yta. Samtliga visade sig släppa ifrån sig mikroplast, men störst mängd kom från multiplanerna.

Vid en närmare granskning av en skolgård upptäcktes att mikroplaster hade transporterats via dagvattenrören till Höje å.

Läs mer:

Läs mer: Källor till mikroplastutsläpp identifierade

Examensarbetet har utförts av Jens Andersen Hörman på miljö- och hälsoskyddsutbildningen vid Lunds universitet.

– Det är svårt att svara på hur stort problemet med just fallskydd och multiplaner är. Min bedömning är att det inte är en obetydlig källa på det nationella planet, säger han i ett pressmeddelande. http://news.cision.com/se/lunds-universitet/r/lekplatser-i-lomma-lacker-mikroplast,c2296237

En studie från IVL Svenska miljöinstitutet har tidigare kommit fram till att slitage av bildäck är den största källan till utsläpp av mikroplast i Sverige. Naturvårdsverket har nyligen bedömt att konstgräsplaner är den näst största utsläppskällan.

Däremot saknar Naturvårdsverkets rapport helt uppgifter om fallskydd och multiplaner, enligt Jens Andersen Hörman, eftersom man tidigare inte har vetat att även dessa ytor ger upphov till mikroplaster.

Fallskydd och multiplaner är ofta färgglada, stötdämpande ytor med samma slags små gummibitar, det vill säga mikroplaster, som finns på konstgräsplaner. Till skillnad från gummibitarna på konstgräsplaner är de som används på fallskydd och multiplaner fastlimmade. Men de lossnar alltså ändå.

Läs mer:

Läs mer: Studie: Mer mikroplast än väntat i vattnet utanför Stockholm

Nu hoppas Jens Andersen Hörman på åtgärder för att minska utsläppen av mikroplast från lekplatser och skolgårdar.

– Jag har visat att fallskydd och multiplaner ger upphov till mikroplaster och att dessa sprids via dagvattennätet. Den kännedomen räcker förhoppningsvis för att man ska börja arbeta med förebyggande åtgärder och ta höjd för detta problem vid anläggningen av den här typen av ytor, säger Jens Andersen Hörman.

Till exempel föreslår han att den som äger en multiplan kan tvingas att ha rutiner för att se till att mikroplasterna inte sprids i miljön.

Samtliga gummiytor släppte mikroplast

13 procent av de identifierade lekplatserna i Lomma tätort hade gummibaserade ytor. Flest gummibaserade ytor fanns på skolgårdarna.

Samtliga gummibaserade ytor släppte ifrån sig mikroplaster: från 64 stycken per kvadratmeter till 36 704 stycken per kvadratmeter.

Där dagvattnet från en skolgård släpps ut i Höje å hittades mikroplaster i sedimentet.

Examensarbetet har endast omfattat mikroplastpartiklar som är synliga för ögat.

Läs studien:

https://lup.lub.lu.se/student-papers/search/publication/8909669

Linda Nohrstedt

Mer om: Mikroplast

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer